Keresés ebben a blogban

2016. március 15., kedd

Túl nagy? Túl kicsi? Túl vastag? Túl vékony?

Nem, nem, ruhaméretről, testméretekről, netán pajzánabb dologról van szó, hanem e havi témázásunkról, nevezetesen a könyves rigolyákról.

Igazából nem is tudom, vannak-e olyan igazi könyves rigolyáim, hogy lenne bármilyen formai dolog, ami miatt nem vennék a kezembe egy könyvet, vagy úgy igazán felbosszantanám magam, hogy emiatt bojkottálnék mondjuk, egy könyvkiadót, stb.

Azért vannak dolgok, amiket jobban szeretek vagy kevésbé, ezeket próbáltam összeszedni.

1. Betűméret. Akárhogy is igyekszem zen állapotba kerülni, ez azért kardinális kérdés, hiszen magát az olvasást nehezíti meg a nem megfelelő betűméret. Ha túl kicsi, kifolyik az ember szeme, de bármily furcsa, a túl nagy betűk is zavaróak lehetnek.

2. Vastagság. Ez az a kérdés, amin rendesen fel szoktam bosszantani magam, mert manapság egyre gyakoribbak a féltégla méretű könyvek. Amellett, hogy leszakad az ember karja, nem lehet hurcolni, nem lehet utazás közben olvasni, és még fotelban is kell alátámasztás a karomnak. Mitől van az, hogy pár éve (évtizede?) egy 5-600 oldalas könyv alig néhány centi vastag volt, most meg 6-7 centi is lehet? Vastagabb a papír, szélesebbek a margók, nagyobb a betűméret? Amellett, hogy kényelmetlen, és könyv legyen a talpán, amit el tudja feledtetni, van egy olyan érzésem, hogy kiadói lehúzással állunk szemben, drágábban lehet eladni a vastagabb könyvet.

3. Borítók. Ha! Bár olyanra nem emlékszem, hogy kizárólag a borító miatt vettem volna meg egy könyvet, de a szép borító igenis vonzó lehet, egy csúnya meg taszító, és befolyásolhatja, hogy el akarom-e olvasni vagy sem. Ráadásul sokan amiatt is ítélnek meg bennünket, ha látják, milyen könyvet olvasunk. Imádtam ezt a sorozatot, de kaptam néhány csípős megjegyzést miatta.

(Nagy bánatom, hogy az írónőnek évek óta nem jelent meg új könyve magyarul. Jó, jó, tudom, olvassam angolul.)

Pedig korántsem nevezném romantikusnak, van benne az is, meg sok izgalom és humor.


Annak idején, mikor a Harry Potter újdonság volt, kiadták felnőtt borítóval is, hogy a munkába metrózó üzletembereket ne nézzék le, amiért gyerekkönyvet olvasnak.

Személyes elvárásom (de gyanítom, nem vagyok egyedül vele), hogy egy sorozat tagjait egységes borítóval lássanak el. Kimondottan emiatt nem hagytam még félbe sorozatot, de olyan csúnya látvány a polcon az eltérő külső. Legutóbbi ilyen szívfájdalmam a Szellem inasa-sorozat volt, aminek olyan igazán szép, bőrkötést utánzó borítója van, erre a 2. részt (legalábbis most) csak filmes borítóval lehet megvenni. A porvédő alatt ugyan a szép kötés van, de ezért nem fogom eldobni a porvédőt. 

3. Kötés. Keménytábla, egyértelműen. Nem csúszik ki a kezemből, többnyire tartósabb, mert kötött, és nem ragasztott (bár van kivétel). Sosem követnék el olyan csúfságot egy könyvvel, hogy körbefordítom olvasás közben. Tudjátok, mire gondolok, mikor valaki nemcsak kinyitja, hanem a már elolvasott lapokat teljesen hátraforgatja. Számomra ez szinte az istenkáromlással ér fel. Keménytáblás könyvvel ezt nem lehet megcsinálni. Ráadásul ez a könyvespolcon is szilárdabban, egyenesebben megáll, amit most, hogy átrendezem a könyvtárat, ahol dolgozom, igen-igen nagyra tudok értékelni, szemben az ide-oda csúszkáló puhaborítós könyvekkel.

4. Illusztrációk. Attól függ, Van olyan könyv, amiben jól mutatnak, de a túl sok képet nem szeretem. Hagyják a fantáziámra, hogy elképzeljem, hogy néznek ki a szereplők, de egy szolidan díszes fejezetkezdés (de azt is inkább fekete-fehérben), iniciálé, egy térkép fel tudja dobni a könyvet, főleg fantasy, ifjúsági irodalom esetén. De krimihez, szépirodalomhoz nekem nem passzol.

5. Egyéb könyvbelső témák. Nem zavar, ha minden oldal tetején ott van a szerző meg a cím kicsiben. Bár szerintem Magyarországon ez kevésbé jellemző a könyvekre, inkább külföldi könyvekben láttam.

Könyvoldalon végigfutó minta, motívum. Ugyanaz, mint a képeknél. Könyve válogatja. Egy mágiáról szóló könyvben, szakácskönyvben, gyerekkönyvben, szórakoztató irodalomban jól mutathat, de egy Jókait ne rajzoljunk tele szerintem.

Fejezetek. Szeretem, ha be van osztva, elkülönül, és pl. jó tudni, hogy még x oldal van a fejezet végéig, mert ha mondjuk, utazom, és öt perc múlva leszállok, már nem kezdek új fejezetbe. A mélyen rejtett rendszerető énemnek tetszik, ha minden fejezet pl. a jobb oldalon kezdődik, de a kardomba nem fogok dőlni, ha nem így van.

6. Egyéb olvasási mániáim. Először is nagyon vigyázok a könyveimre, olvasás után sokszor meg sem lehet mondani, hogy olvasott. Nem szívesen adom őket kölcsön még a legközelebbi rokonnak, barátnak sem, kérlek, ne is kérjétek!

A könyvek gerincét nem töröm meg, hacsak nem annyira gyenge, hogy olvasás közben szétnyílik.

Könyvjelző! A kezét törném le annak, aki szamárfület hajtogat! Lapozáskor megnyalni az oldalt? Pfuj! Milyen ember az, aki ilyet tesz? Ha összeragad két oldal, óvatosan szétszedem. Régen gyakran hátralapoztam a könyvek végére, de ma már csak nagyon-nagyon ritkán fordul elő. 

Nem eszem és iszom olvasás közben. Nem azért, mert féltem a könyvet, valahogy nem kényelmes. Ellenben olvasok a vécén és ha utazom. Gyerekkoromban a kádba is vittem (akkor még evés közben is olvastam), ezt ma már nem merném megkockáztatni, a Kindle-t meg főleg nem. Az az érdekes, hogy a világon semmi másban sem vagyok ilyen skrupulózus, csak a könyvekkel. Nem fogom órákig igazgatni a szőnyegeket, hogy párhuzamosan álljanak, de ha valaki tiszteletlen egy könyvvel, annak annyi! Nyekk!

A többiek rigolyái:

tigi
FFG
Ilweran
Pupi
Nima

Csatlakozó(k):

Bubu Maczkó






39 megjegyzés:

  1. eléggé hasonlóak a rigolyák mindenkinél. féltégla, betűméret... de hogy ne akarj evés közben is olvasni? o.O :D
    a jobb oldalon kezdődő fejezetekről jut eszembe, hogy én meg nem bírom a könyvekben az üres oldalakat, amik csak azért vannak, hogy valami ilyen elrendezésnek feleljenek meg. vagy pl. ha az választja el a fejezeteket egymástól.
    az meg külön vicces, amikor van egy 30 oldalas beleolvasó, aminek a fele üres lap, modellezvén az eredeti könyves megjelenést.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezek elég általánosan zavaró dolgok tudnak lenni. :)
      Nem arról van szó, hogy nem akarok, hanem, hogy valahogy az elmúlt években kényelmetlenné vált olvasás közben enni vagy evés közben olvasni. :D Gyerekkoromban mindenhol olvastam, utcán, óra közben, ha végeztem a dogával vagy ha nem érdekelt, hogy mit magyaráz a tanár, kádban, evés közben, stb. Ma már ez nem megy. :)
      A jobb oldalas fejezetkezdés engem túlzottan nem érdekel, nem zavar, ha van, nem zavar az se, ha nincs.
      Na, a beleolvasók! Azt még kihagytam. Hogy milyen bosszantó, mikor a Kindle 88%-ot jelez ki, aztán ott virít előtted, hogy vége a könyvnek, és még van félóra a hazafelé útból! Ilyenért nem is tudom, milyen büntetés járna. :D

      Törlés
    2. Én biztos hülye vagyok, de szeretem az üres oldalakat, pl. a jobboldalas fejezetkezdés miatt. :D Haladok vele pikk-pakk 2-3 oldalt! :DDDDD (ami persze csalás, de akkor is! :D)
      Az új Moningban is 10% bakker a glossary a végén... oké, hogy az hasznos mondjuk, de akkor is olyan koppanás tud lenni, hogy ez már a vége, amikor azt hitted, hogy még van két fejezet kb.

      Beanincs rendesen feltaknolva az olvasód? :D ha Kindle-en fogy el a könyv, menj át egy másikba! :D

      Törlés
    3. :D Engem nem zavar igazából, ha nincs üres oldal, meg az sem, ha van. De ahogy mondod, ilyenkor úgy tűnik, mintha gyorsabban haladna az ember. :)
      De, tele van könyvvel, de ugye, a Kindle megbecsüli, hogy mennyi idő van hátra, és tökre örülök, hogy kb. végzek, mire le kell szállnom, erre rövidebb. Rrrrgh... :( És már nincs mindig kedvem újba kezdeni, néha le kell ülepednie az előző olvasmánynak.

      Törlés
    4. Különben nem szeretek kb. 10-15 könyvnél többet tartani rajta, mert nekem ennél többnél már átláthatatlan a tartalomjegyzéke.
      És - micsoda komoly könyvmolyprobléma! - pont egyik sem érdekel, ami rajta van. Néhány rövidebb novella, kiegészítő kötetecske, megoldás lehetne pl. :)

      Törlés
    5. Értem, értem. :)
      Engem nem zavar a sok könyv se rajta, lehet mappákba rendezni. :)

      Törlés
    6. Jaja, lehet, valóban. :) De van, hogy sokszor nem passzolnak külön mappákba. És egy halom mappa éppolyan zavaró lehet.
      Milyen alapon szoktad (ha szoktad) mappákba rendezni? Én szerző szerint.

      Törlés
    7. Vegyes, vannak szerzős mappák is, és pl. van külön ilyenem hogy Supernatural, meg Vegyes magyar, plusz a sorik külön mappában (Moning, Carriger). Zavaró a sok mappa is, igaz, igaz. Arany középút! :D

      Törlés
    8. nálam műfajokban vannak, azon belül írók, plusz ömlesztve, amiből csak egy van.
      és én is szeretem, ha sok van rajta, muszáj, ha választani akarok.

      Törlés
    9. Azon belül? Lehet nálad mappában mappázni? :O és még fontosabb kérdés: nálam is lehet, csak nem tudtam?! :D

      Törlés
    10. ugyanolyan könyvtárfa alapján lehet, mint a számítógépeken, szerintem. hát én hülyét kapnék, ha minden egy helyen lenne, így is sokszor elveszek a választékban. :D

      Törlés
  2. Vastagság: tényleg sokkal több a féltégla könyv. Valószínűleg vastagabbak a papírok is, és valahogy dívik most ez a vastag-könyv mizéria. Majd elmúlik. :) Nem is csak hogy nehezebb tartani néha (főleg ha még kemény borítású is), de sokkal könnyebben sérül, mondjuk persze főleg a puha, ami megvan 700 oldal, jujj. Na meg táskába gyömöszkélni is nehéz! :D

    Vallomások napja! Szoktam körbefordítani! :DDDD Bocsibocsiii :D De csak néha. és csak saját könyvet, puhát. ;) Egyébként ebben dicsértem magamnál az Agavét és Athenaeumot, nekik vannak simán körbeforgatható kötéseik, semmi nem látszik belőle, nem törik.

    Krimihez, szépirodalomhoz tényleg nem passzolnak a kis ábrácskák sem. Ott én sem szeretem, de nem is találkozom velük szerencsére. :)

    Szerintem Mo-n is egyre jellemzőbb a végigfutó szerző-cím. Mostanában szinte csak ilyenek akadtak a kezembe, újabb kötetek, egy-két éven belüli megjelenések.

    Nahát, becsülöm az őszinteséged, hogy így kerek-perec, nem adsz kölcsön, és meg is mondod. :) Én szoktam, de csak megbízható személyeknek ;) Vagy ha nem annyira ismerem a szokásait, akkor csak olyan könyvet, amit nem is annyira sajnálok...

    Kád: én nem nagyon tudok kádban olvasni, talán ha kétszer sikerült életemben úgy belemerülni könyvbe, hogy még ott is jólesett. Pedig van frankó tartókám is, állítható, bortartós, gyertyatartós, mégse jó... Mennyire merüljek be, kilógjon egy kezem, hogy ne kelljen minden lapozás előtt valahogy szárazra törölni? Mi van ha mégis beesik a könyv? Kindle-ről szó se lehet víz felett!! Néhány hónapja egy meleg vizes fürdőben valaki ott olvasott a lépcsőn egy kindle-t, és majdnem szívrohamot kaptam, merthogy a VÍZ ALÁ is BEMERÍTETTE!!! :O :O Kibírják ezt? Főleg forró vízzel? Nem volt rajta ha jól láttam semmiféle tok! :S :O

    A könyv a mániánk, nem meglepő, ha ebben ilyen precíz vagy, de a szőnyeg állása nem izgat fel. :) Ez szerintem sokunkra jellemző. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Körbefordítasz, egy világ omlott össze bennem! :D Amúgy nem, tisztelem mások szokásait, amíg nem az én könyvemmel csinálják. :D
      Meglehet, látod, ez egy olyan, ami nem túlzottan izgat, talán ezért is nem tűnik fel, hogy végig ott van a cím.
      Nem tehetek róla, szinte fizikai fájdalmat érzek, ha kölcsön kérnek könyvet. A férjem olvashatja és a gyerekeim is, de ennyi. :D Nagyon megbízható embernek még talán-talán, de ha aztán nem úgy kerül vissza, mint ahogy odaadtam! Fú, isten irgalmazzon neki! :D
      Gyerekoromban olvastam utoljára a kádban, de azt fürdésnek nem lehetett nevezni, a víz feletti részem tök száraz volt, a víz meg egy idő után jéghideg. :D Boldog idők, mikor még így bele tudtam merülni egy könyvbe. :)
      Jézusom! Na, ezt BIZTOSAN nem próbálom ki soha! A sajátommal tutira nem. Bár szombaton kimostam a férjem pendrive-ját a nadrágjával együtt, és semmi baja sem lett. (Olyan picik már ezek az újabb jószágok, valahogy elbújt a zsebében.)

      Törlés
    2. Nagyon ritkán! :) De ha épp úgy kényelmes, akkor igen... :D
      Na igen, a kádban olvasni szeretőknél ezt nem értem, hogy hogy lesznek tiszták is, de legalábbis vizesek, és közben hogy olvasnak rendesen? :D Inkább lezuhanyozom 5 perc alatt, és olvasok a fotelben, köntösben 55 percet, mint hogy egy órát ázzak kényelmetlenkedve a könyvvel. ;) De ez egyéni, van akinek bejön, van akinek nem. Meg gyerekként sok mindenre képesek vagyunk, utána már jönnek a rigolyák! :D

      Úúú, kimostad a pendrive-ot! :D Jó hogy túlélte! :) Igen, rettentő picik!

      Törlés
    3. biztos kindli volt? mert van az egyik gyártónak vízálló olvasója. nem külön tokban van, hanem maga az olvasó vízálló.
      még jól is néz ki:
      http://www.edigital.hu/e-book-olvaso/pocketbook-640-aqua-vizallo-ebook-olvaso-sotetkek-p470103.html

      kádban én se szeretek, tök kényelmetlen. meg oda nem vinném az olvasómat én se, még a vízállót se.

      Törlés
    4. Mi a fene értelme van egy vízálló e-olvasónak? Azon az egyen kívül, ha véletlenül vízbe ejted. Ki akar víz alatt olvasni? A vízálló órát értem, de már a telefont sem, az e-olvasót meg végképp.

      Törlés
    5. Nima, nem tudnám megmondani, mert nem voltam olyan közel, de az tuti, hogy e-könyv olvasó volt, és bemerítette, én meg sokkolva voltam, még ha oda is megyek, lehet hogy csak egy fuckot tudok kinyögni. :O :D
      Az volt a pláne, hogy én is olvastam ott, nagyon forró a víz amúgy, tehát jó úgy is hogy ugye kilógsz belőle, tök indokolatlan volt bele is mártania, anélkül is lehetett kényelmesen olvasni. :S

      Törlés
  3. Ha hiszed, ha nem, van ismerősöm, aki a keménykötésűt is inkább kifelé fordítva olvassa, mint befelé. Rosszul vagyok, ha látom + hallom ahogy nyikorog a könyv. A világból ki tud kergetni...
    Az ábra nagyon jó, bár nálam szerteágazóbb kérdéskör volt, amíg adtam kölcsön bármit is... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sssssz, ettől most szó szerint rosszul lettem. :( Borzalmas, törném le a kezét az illetőnek.
      Eredetileg olyan ábrát akartam, amin a vége mindig "no", mert nagyon-nagyon nem szívesen adok kölcsön könyvet, de olyat nem találtam. :D De a "van 24 órád" sem rossz. :D

      Törlés
    2. Igen, ez az ember az egyik oka, amiért én sem adok kölcsön senkinek. Két kivétel van, a férjem és a legjobb barátnőm. Tőlük még semmit nem kaptam vissza olyan állapotban. De könyvet adtak már vissza lapjaiban, dvd trilógiát rommá karcolva.
      Egyszer volt egy munkatárs, akinek kölcsön adtam pár dolgomat, zenét, filmet, ilyesmit. Vissza is adta, nem volt vele gond. De mikor én kértem kölcsön egy cd-t azt mondta, elvből nem ad kölcsön semmit, mert ha ő meg tudta venni, vegye meg más is.
      A bajom, amikor megmondom valakinek, hogy bocsi, de nem adok kölcsön semmit, és elkezd ebbe belekötni. De hogy lehetek ilyen irigy? Én visszaadnám, ha ettől félsz... Egy ideig felhúztam magam ezeken, de már megmondom, hogy igen irigy vagyok, meg bunkó is. De ha én szánhattam rá, más is szánhat, ha annyira kell neki...

      Törlés
    3. Teljesen megértelek. egy bizonyos közvetlen rokonnak sem szívesen adok semmit kölcsön, mert évekig (!) nem kerül vissza, és aztán azt mondja, nem találja. Pl. a Monte Cristo grófja nekem egy régebbi, 3 kötetes változatban van meg. Nem volt meg az 1. kötet, égen-földön kerestem. Erre, mikor költöztek, visszahozta, hogy náluk volt... Azt se tudom, hogy került hozzá.
      Kedves kis munkatárs lehetett... Ne adjon kölcsön, oké, de akkor ne is kérjen.
      Megértem, és ez tök jó válasz. :D Nyilván az ember nem vehet meg minden könyvet, ami érdekli, de ha már kölcsönkér, vigyázzon rá!

      Törlés
    4. De vaktyúk vagyok... én azt eddig 2-4 hoursnak láttam... a BOLHAbetűk!!! :D

      Törlés
    5. Bubu, micsoda durva kölcsönzős sztorijaid vannak. :S

      Törlés
    6. Bea: Az is durva. Ez a baj, ha az illető rokon, az elkerülhetetlen, hogy a cuccaid közelébe kerüljön, és "szemezgessen".
      Többet én se adtam neki semmit. Nehogy már a nyúl vigye a puskát!
      Pupi: Nem véletlen, hogy szigorú lettem, és senkinek semmit. Megtanultam, hogy ne magamból induljak ki, mert egyeseknek igen vastag a bőre...
      És ismét, nagynak és köcsögnek lenni jó! :D

      Törlés
    7. Hát igen, és hogy mondod, hogy nem adod kölcsön? Kínos.
      Néha meg kell tanulni szigorúnak lenni. :)

      Törlés
    8. Meg kell tanulni nemet mondani, néha elég nehéz. :)
      Bubu, a jelmondat! :D

      Törlés
    9. Megmondom, hogy bocsánat, de nagyon rossz tapasztalataim vannak, és már senkinek nem adok kölcsön. Ilyenkor jön a "de én visszaadnám rendesen", általában attól, akinek köszönhetek egy-két ilyen tapasztalatot. Erre jön a 450 km-re lakunk egymástól, és határidőre nem tudnád visszahozni, vagy hogy bocs, de a saját könyveim, és tényleg nem adom kölcsön. Ha megsértődik, vagy lebunkóz, vagy irigynek nevez, megmondom, hogy sokba kerültek a könyvek, és nagy becsben tartom, ha ettől irigy leszek, hát az vagyok.
      Vagy a fogam szívva odaadom e-könyvben, ha megvan.

      Törlés
  4. Lehet, hogy nagyítanom kellene az ábrán? :O

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mondjuk az ábra minőségével van a gond, kicsit homályos ott, így jobb :DDDD

      Törlés
    2. Ah, sorry, nem gondoltam rá. :(

      Törlés
  5. Mijjaza körbefordít? Annyiszor írtátok már, én meg nem is értem. Bár talán jobb is, ha nem tudom, hisz a könyvet is kitöröm, nehommán ne kényelmesen olvassak... de csak a sajátot, máséra úgy vigyázok, mint a hímes tojásra, kinyitni is alig merem. (Igaz, jó ideje már nem kérek, és nem is adok kölcsön.)

    Hogy a pitypalatyba lehet enni olvasás nélkül? Nem arra gondolok, amikor társaságban vagyok, hanem otthon, egyedül. Nem is esik jól a falat, ha nem olvashatok közben. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, hogy is mondjam? Ezt leginkább puhakötésesnél lehet megcsinálni (bár Bubu épp írta feljebb, hogy ismerőse keménytáblással is megcsinálja), nemcsak kinyitod, hanem a bal oldali lapokat teljesen hátrafordítod a jobb oldaliakra, így csak az egyik oldal látszik egyszerre. Mintha kettéhajtanád a könyvet, csak a lapjaival kifelé.

      Én sokszor nem is merem kitörni, mert félek, hogy egyből lapokra esik.

      Nem tudom, de újabban kényelmetlennek érzem. Fel kéne támasztani, mert nem látom a tányéromtól, vagy folyton álljon a fejem az egyik oldalra? És legyen tiszta az egyik kezem a lapozás miatt. És bár nem mászok bele az ételbe, de egy jó csirkecombot kézzel szeretek enni. De teljesen meg tudom érteni azt, aki evés közben olvas, hosszú évekig csináltam.
      Sorozatokat nézek evés közben (egy jó kis Bones megfizethetetlen, miközben a paradicsomlevest kanalazod :D). :)

      Törlés
    2. Bea, ismét egyetértünk. Nem tudok enni/inni olvasás közben, valahogy olyan ügyetlen az egész. Emiatt biztos össze is koszolnám a könyveket...

      Törlés
  6. Ui.: Nincs gondom az üres oldalakkal, sőt, fordításkor sírni tudok örömömben, hogy egy-egy oldallal előbbre vagyok. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt meg tudom érteni. :) Nem könyves, de mikor talk show-t fordítottam, és a 45 percet végigbeszélték, egy dalbetéttel madarat lehetett velem fogatni, amikor végre nem volt szöveg. :D (A dalszövegeket nem fordítottam le.)

      Törlés
  7. Rájöttem, a posztokat és kommenteket olvasgatva, hogy mennyit változtak az olvasási szokásaim. Régen levettem a védőborítót, ma már nem, régen evés közben olvastam, ma már nem, stb...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is ráébredtem sok ilyen apró változásomra. :)

      Törlés
  8. Én is vigyázok a könyveimre, de körbefordítom őket, mert ha ragasztottnál nem teszem, egyszerűen nem látom rendesen az oldalakat. Akkor eltöröd a kezemet? Mindemellett megjegyezném, hogy más könyvével nem tenném, de ha már fizettem egy könyvért, szeretném is olvasni. És mége gyszer sem esett szét egy ilyen könyvem sem. Nem foltozom, nem szamárfülezem, nem nyalogatom a lapokat, de szeretném elolvasni, nem a nyakamat kitekerni és találgatni, hogy mi a franc lehet odaírva a lapszélre...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugyan már, nem kell tök komolyan venni ezeket! :D Ezek csak "hisztik", miért törném el a kezed, főleg, hogy nem tudom, ki vagy. :D Csak leírtuk, kinek mi a rigolyája, ennyi. :) Nem ítélem el, aki másképp gondolja vagy teszi. Ez csak amolyan szólás, mint a hátba vágnám egy lapáttal, stb. A valóságban eszembe sem jutna, nehogy már szó szerint vedd. :D
      A saját könyveddel azt teszel, amit csak szeretnél, kinek lenne joga bármi mást állítani? :) Ha kölcsönkönyvvel nem teszed, azt csak üdvözölni tudom. :)

      Törlés