Keresés ebben a blogban

2017. december 29., péntek

2017. utolsó olvasmányai...

...és sajnos, nem a legjobbak. Vagy legalábbis vegyesek. Van, amelyik csalódás volt, vagy csak másra számítottam, van, ahol semmit sem tudtam a könyvről, és ahhoz képest nem volt olyan rossz olvasmány.

Lássuk! A poszt helyenként spoileres lesz, szóval csak óvatosan!

J. Goldenlane: Napnak fénye

Korábban nem érdekeltek az írónő könyvei (Goldman Júlia a valódi neve, ha valaki nem tudná), de aztán egyre többször kerültek elém, Gaura Ágnes is dicsérte, aztán egy lány a könyvtárban is ajánlotta a trilógiát, aminek ez az első része, így végül megadtam magam.

Nem kellett volna. No, nem mintha olyan nagyon rossz lett volna, csak egyszerűen nem érdekelt. Ráadásul épp most fogadtam meg, hogy disztópiát nem, erre belekezdek egy posztapokaliptikus világban, a jövőben játszódó történetbe, 100 évvel az utolsó nagy háború után. Annyira nem volt disztópikus szerencsére, és hangulata sem volt nyomasztó, mint azoknak szokott lenni, még csak azt sem mondhatom, hogy unalmas lett volna, de nem tudtam belemerülni ebbe a világba. A kínai császár sorsa olyan szinten nem hozott lázba, hogy még az is hidegen hagyott volna, ha felfordul. Ticca Min és Lin miatt folytattam csak, akik viszont hamar a szívembe lopták magukat, és csak azon izgultam, hogy könyörgöm, Ticca ne szeressen bele a császárba, hanem Lint válassza! (Megsúgom, úgy lett.)

Nem hinném, hogy folytatom, de aki szereti a kissé fanyar, disztópikus történeteket, talán szeretni fogja.

10/6


Michael Gruber: A boszorkányfiú

Még sosem választottam könyvet kizárólag a borítója alapján. Olyan volt, hogy a borító felhívta a figyelmemet egy könyvre, de utána legalább a fülszöveget elolvastam. Ezúttal azonban kizárólag a cím miatt olvastam el ezt a művet, és gőzöm sem volt róla, hogy egyáltalán miről szól.

Ugyan nem veszek részt a várólista-csökkentős játékban, de néha azért tudatosan előveszek néhány olyan olvasmányt, amik már évek óta várnak a polcon vagy az e-olvasómon, ez is köztük volt.

Mivel semmit sem tudtam a tartalmáról, elvárásaim sem voltak, és talán szerencsére. Ha előre elolvasom, talán csalódom a könyvben, így is vegyes érzésekkel tettem le. Bár happy enddel végződött, mégis szomorú az egész könyv. Tanmese ez arról, hogy a szépség és a pénz nem minden, hogy néha (gyakran?) nem értékeljük azt, amink van, és csak akkor jövünk rá az értékére, mikor elvesztettük. És hogy nem kapjuk meg mindig azt, amit szeretnénk, de amit megkapunk, annak is tudjunk örülni.

Ugyanakkor voltak részei, amik nagyon tetszettek, a régi, klasszikus mesék "eredetijeinek" leírása. Pl. hogy Hamupipőke tisztaságmániás volt, ezért takarított, és nem kényszerítették rá, sőt, a mostohaanyja és -testvérei kimondottan kedvesek voltak vele, vagy Jack, akinek esze ágában sem volt felmászni a paszulyra, vagy Jancsi és Juliska meséje, ahol - mily meglepő - a szülők a gonoszak és nem a mézeskalácsos boszorkány. Ezeken a részeken jól mulattam.

Ha szereted a kissé melankolikus és emberi érzésekkel, szenvedéssel teli, de végül pozitív kicsengésű könyveket, a nem hagyományos szerkesztésű meséket, akkor ez neked való lesz.

10/7,5


Rachel Cohn-David Levithan: Dash és Lily - Kihívások könyve

Kedves, de nem romantikus karácsonyi könyvet kerestem, és azt hittem, ennek a könyvnek a személyében megtaláltam. Egy titokzatos piros notesz, amiben utasítások vannak, a követésük után pedig el kell helyezni egy meghatározott helyen, hogy a feladó megtalálja. Hát nem bájos és aranyos ötlet? De, és a könyv első fele nagyon is aranyos volt, helyenként vicces, aztán a 2. fele sajnos, átment abba a "tininyafiba", amit annyira utálok, így ez a fele számomra meg a szereplők számára szenvedés lett.

A jövőben jobban meg kell gondolnom, hogy elolvassak-e olyan könyvet, amiben tinik a főszereplők. Riordan persze kivétel. Mivel a 2. részéről meg alapból sok rosszat olvastam, azt hiszem, abba bele sem kezdek.

10/6


Elan Mastai: Felbolydult napjaink

Na, és a nagy csalódás. Imádom az időutazós könyveket, ezért egyből meg is vettem, mikor tudomást szereztem a létéről. Eredetileg hosszabb méltatlankodást terveztem, de ez a könyv még annyit sem ér meg. Röviden összefoglalva, egy igazán remek alapötlet (még ha láttunk is már ilyet, időutazás, aminek következtében létrejön egy másik valóság, ismerős?) elképesztően rosszul megírva.

A háromnegyede környékén az jutott eszembe, ez igazából egy férfi szempontjából megírt romantikus regény időutazós körítéssel, és pont olyan vacak, mint amilyennek hangzik. Voltak jó részei, de a 330 oldalból talán 100, nem több. De talán még annyi sem.

A borítója viszont klassz.

10/3

10 megjegyzés:

  1. tényleg nem a legjobbak maradtak év végére. ilyenkor kell az évet valami naggyon jóval kezdeni. kompenzálásképp.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát tényleg nem. A Krumplihéjpite Irodalmi Társasággal gondoltam kezdeni, azt valahogy olyan bájos, szívmelengető könyvnek gondolom, aztán remélem, nem lesz csalódás. :)

      Törlés
  2. És ezzel le is zártad? Én még tervezek könyvet a végére. Elvégre holnapig van időm ;)
    A boszorkányfiút szívesen elolvasnám - egyszer majd - de a többi nem csigázott fel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy könyvet még szeretnék befejezni én is, de arról külön bejegyzés lesz mindenképp.

      Talán még én is elkezdek egy-két könyvet az idén, de kétlem, hogy be is tudnám őket fejezni kevesebb, mint két nap alatt. Aztán ki tudja? :D

      Azt még talán megéri elolvasni, a többit nem is ajánlanám jó szívvel. :)

      Törlés
  3. Hajrá, hajrá! :) Mindenképpen olvass, hozzá tartozik a pihenéshez. Legalábbis nekem, mert addig mást nem is tudok csinálni :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy lesz, ha rajtam múlik. :)

      Nekem is, abszolút. ;)

      Törlés
  4. A felbolydult napjainkat én e-könyvben vettem meg. El is kezdtem, de valahogy nem kapott el. Próbálkozom még vele, mert nagy reményeket fűzök/tem hozzá, de úgy tűnik hiába. :/
    És még nincs vége az évnek, gyorsan kezdj bele valami tuti jó könyvbe, hogy azzal lépj át 2018-ba :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos, ennek a könyvnek csúnyán bedőltem. Persze, nem szabad hinni a ráírt marketingszövegnek, de ezt néha hajlamos vagyok elfelejteni. :/

      Még filózok, hogy belekezdjek-e bármibe, mert akkor nem lenne az éven átívelő könyv, és valahogy jobban nézne ki, hogy jan. 1-jén kezdek új könyvbe, de nem hiszem, hogy meg fogom tudni állni. :D

      Törlés
  5. Szerintem is kezdj bele még valami jóba, ennyi csalódás, meg középszerű élmény után, nem számít, hogy nem jan. 1-én kezdted (majd legfeljebb csak jan 1. jelölöd az olvasását :)).
    A boszorkányfiú nekem is megvan, és összességében tetszett, amit írtál róla, főleg az utolsó, összegző, ajánló mondat. :)) Olvasni fogom én is. A Krumplihéjpite jó választás, nekem is itt figyel, olvassuk! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg nem olyan fontos, hogy pont jan. 1-jén kezdjek új könyvet. Ha az Almási Kittivel végzek holnap esténél hamarabb, akkor úgysem fogok várni, hogy új könyvbe kezdjek. :D

      Nem volt olyan rossz, a 2. fele kimondottan izgalmas volt, csak végig belengte a szomorúság, és ez most nem hiányzott. :)

      Oké, olvassunk krumplihéjpitét! :)

      Törlés