Keresés ebben a blogban

2021. január 1., péntek

2020 - viszlát!

Nem szeretnék sokat foglalkozni az elmúlt évvel (de fura még!), hogy ilyen meg olyan borzalmas volt, de teljesen kihagyni sem. Tudom, hogy sokaknek rettenetes volt, főleg, aki beteg lett, meghalt valakije, munkáját vesztette el stb. De igazából nekem önmagában a járvány túl sok rosszat nem hozott. A maszkhoz lassan kezdek hozzászokni, az előírásokat betartom. Néha elgondolkodtam azon, hogy élték túl az emberek a háborúkat, úgy értem, a mindennapokat. Hát így. Az ember sok mindent túlél, és hozzászokik.

Na, de erről ennyit. Lássuk, könyves szempontból milyen volt. 40 könyvet tűztem ki célul, 42 lett belőle (gyenge vicc: maradhat?), még be akartam fejezni egyet tegnap éjfél előtt, de nem jött össze. Régen nem zavart (nem emlékszem rá), hogy ha egy könyv átcsúszott a következő évre, de pár éve próbálok "lenullázva" belépni az új évbe. Még indokot sem tudok mondani rá.

Ezt a bizonyos nem befejezett könyvet abba is hagytam, mert rájöttem, hogy nem érdekel. És tán meglepő, tán nem, de ez a HP 1 francia nyelvű változata volt. Rossz ötlet volt. Nyelvgyakorlásnak szántam, mivel ismerem a történetet, nem kell annyira odafigyelnem rá, de be kellett látnom, hogy ha nem érdekel maga a könyv, akkor nem fog menni az olvasás. És bár a HP örök szerelem marad, most épp nem vágytam az újraolvasására.

Nézzünk pár számot! GR szerint 13.121 oldalt olvastam el (ez átlag közel 36 oldal naponta), a legrövidebb 156 oldalas volt (a Legendás állatok illusztrált változata), a leghosszabb 701 (a Visszaverődések viharában). A legnépszerűbb szintén a Legendás állatok volt GR-en, és rajtam kívül senki más sem értékelte a Kritoportált, amit igen sajnálok, mert nagyon szerettem a William Wenton sorozatot.

Mi van még? Két könyvet olvastam angolul, mindkeettő Jude Deveraux-tól, akit régen kb. egyetlen hagyományos romantikus íróként szerettem, de vagy én változtam ilyen sokat, vagy nem jókat fogtam ki, mert nem jöttek be. El is ment a kedvem, hogy a szerzőtől olvassak még, pedig van egy krimije is a Kindle-ön...

Sorozatok:

Terry Prathett: Sajogi Stefánia 2. része - továbbra sem értek mindent, de nagyon élvezem, főleg a nac mac fígliket. :)

Katherine Arden: Az Északi-erdő legendája 2. - ez is tetszett, idén folytatni szeretném a 3. résszel

Jude Deveraux: Montgomery- Taggert klán 2. rész, egyes források szerint meg vagy 8, 15. nem tudom, nem is értem. - ez volt a jobbik

Bobbie Peers: William Wenton 1-2-3. - nagyon kellemes, izgalmas ifjúsági sorozat, és bár nagyjából lezártnak is tekinthető, de kiderült, hogy van 4-5. rész is. Magyarul, a kiadó szerint, ezek nem várhatók.

Rita Falk: Franz Eberhofert 1. - vicces, viszonlag könnyed krimi, egy idióta, de szerethető főhőssel, és főleg a nagyijával!

Lana Millan: Raziel 2. - izgalmas és jó volt, várom a 3. részt

Szélesi Sándor: Vasrázslények ügyosztály 1. - kicsit hasonlított a Franz Eberhoferthez stílusában, és hogy szintén krimi, de mint a címe is mutatja, varázslényekkel, népmesei beütéssel. Még nincs új rész, de remélem, lesz!

Lukjanyenko: Világok őre 1. - bár ebből elvileg csak két rész van. Az eleje nagyon tetszett, a közepe nem, aztán a vége megint, de valahogy nem érdekel a folytatás.

Jude Deveraux: Summerhouse 3. - ebből magyarul megjelent az 1-2. rész, és szerettem őket, főleg az elsőt, de ez a 3. botrányosan rossz volt.

Kathryn Littlewood: Bliss 1. - szór szerint édes könyv volt, sütikbe sütött varázslatokkal. Ebből sincs több magyarul, és nem is lesz.

Theodora Goss: Az alkímista lányának különleges esete 1. - írtam róla, nem írnám le újra. :)

Jodi Taylor: St. Mary krónikák 2. - ezt nagyon szerettem, szerencsére van még rész belőle.

Christelle Dabos: A tükörjáró 4. - huh, ezt most hagyjuk is...

Jennifer Chambliss Bertman: A könyvvadászok 2. - ez is nagyon bejött, remélem, lesz folytatás magyarul

Natalia Sherba: Óramágusok 1.  - azt hiszem, új kedvencet avattam, szuper jó kis világ, érdekes történet, bár elég bonyolult nekem egyelőre. Amit nem értek, hogy miért Sherba a szerző neve, mikor orosz? És a főhős miért Vasilisa? Na, de szerencsére, nem sok oroszos név volt benne, így nem zavart annyira, de nagyon kíváncsi lennék, mi indokolta ezt.

Szerzők változásai:

Olyanokra gondolok itt, akiknek egyik könyve tetszett, a másik nem.

Lana Millan: szeretem a Razielt, de az Átkozott Hannah Brown nagy csalódás volt. 

Sarad Addison Allen: A barackfa titka elég semmi volt, de A csodálatos Waverley kert abszolút bejött.

J. K. Rowling: Az Ickabog - sajnos, a HP óta nekem valahogy nem tud írni, sem a Strike-sorozat, sem ez nem volt az igazi. Rossznak nem mondanám, de valami hiányzott, valamiből meg túl sok volt.

Christelle Dabos: hát igen, a sorozat befejezése... de azért kíváncsi leszek rá, ha ír bármi mást is.

Kedvencek és csalódások:

Hű, de nagy csalódásaim nem voltak, inkább csak olyan meh-élmények. Dührohamot sem kaptam semmitől, bár A tükörjáró végét nehezen bocsátom meg. Hasonló volt A barackfa titka, a Gyanakvó elmék, ami egyszerűen unalmas volt, nem szólt semmiről. A kis Nicolas sem tudta azt adni, amit anno, mikor franciául tanultam.

A kedvencek között idén is sok az ifjúsági, A könyvvadászok, az Óramágusok, Bliss, Sajogi Stefánia, William Wenton stb. Vajon mit árul el ez rólam, vagy az általam választott könyvekről? Inkább nem gondolkodom rajta.

Harry Potter:

Hát igen, van még ebben a franchise-ban. :D

Szerettem volna megvenni a MinaLima-féle illusztrált első részt, de nem jött össze. Majd később.

Ellenben megvettem és elolvastam a Legendás állatok illusztált változatát és A mágia történetét. Mindkettő szép kiállítású, sok érdekességet tartalmazó kiadvány.

A blog:

Elképesztően kevés posztot írtam, összevissza 12-t, és azoknak is egy része recenzió volt, úgymond, kötelező. Bevallom, nem élvezem már az írást, bár mondandóm lenne, csak írná le valaki helyettem. :D Nem ígérem, hogy többet fogok blogolni idén, de egyelőre nem is hagyom abba.

Tervek idénre:

Egy ideje fogalmazódik már bennem, hogy átállok angolra azoknál a sorozatoknál, amik magyarul félbeszakadtak.

Egyébként meg csak legyen időm olvasni, és találjak jó könyveket. :)

Bocsánat, de nincs most türelmem képeket keresni, különben sosem lesz kész ez a poszt, szóval most itt befejezem. :)


10 megjegyzés:

  1. William Wentonról még nem is hallottam, pedig szeretem az ifjúsági sorozattokat. Azt hiszem, feltettem a listára.

    Az írás néha nekem is bajos, több ideig tart, mintha lediktálnám, szóval már gondolkodom egy ideje egy diktáló szoftver beszerzésén. De lehet, akkor rábízom eme feladatot, aztán ha letesztelted, csatlakozom . :D

    Képek nélkül is rendben van az évzáród. BÚÉK! :*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én nagyon szerettem, de ha érdekel, egyből angolul kezdd, mert a 4-5. valószínűleg nem lesz magyarul. Hacsak nem tudsz norvégul. :D

      Az én gépemben nincs mikrofon, így a diktálás egyelőre nem opció. :( Pedig úgy szerintem többet írnék.

      Köszi. :) Neked is. :)

      Törlés
  2. Engem nem zavar, ha megkezdett könyvekkel megyek az új évbe, mindig szokott lenni ilyen, most is van három. Hajrázni nem bírok, meg nem szeretek annyira, de a férjem meg pl nem bírt nyugodni, be kellett neki fejezni az éppen olvasott könyvet még szilveszter este, akármilyen sok is volt vissza... :D

    Nekem is megvan a HP1 franciául, de sose olvastam, most meg már annyira megkopott a tudásom, hogy nem is menne. Kár Az Ickabogért, meg a Dabos végéért, de azért jó, hogy ennél nagyobb csalódások, nagyon szar könyvek nem értek el. A meh-faktor mindig jön, az a rossz csak, hogyha csak meh könyvek jönnek egész évben.

    MinaLima: a Brexit lehet, hogy nekem is betesz... előrendelésem van rá, a köv kiadásra, így olcsóbb volt, januárban kéne megjelennie, és küldeniük, de már nem postáznak ide :( Szeritnem refundot fogok kapni, nem hiszem, hogy az előrendeléses rendelések is beesnek a "folyamatban levők" közé :(

    Egy tollnok kéne neked! :D
    BÚÉK és sok jó könyvet idénre, angolul is, magyarul is! ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Régen engem sem zavart, csak néhány éve kezdőtött ez, és tényleg nem tudom, miért.

      Nagyon nehéz volt először a HP szövege nekem franciául, aztán lassan megszoktam, de sehogy sem tudtam ráhangolódni. Zavart, hogy nem úgy vannak a nevek, mint ahogy megszoktam. Érdekes, mert amúgy az angol neveket könnyű volt megszoknom a magyar után.

      Huh, hát az durva, hogy nem postáznak. Nem is értem, az USA sem EU-ország, vagy Kína sem, mégis postáznak ide.

      Az nagyon jó lenne. :D Mondandóm lenne bőven, csak írná le valaki/valami helyettem. :)

      Köszönöm, neked is!

      Törlés
    2. Igen, elég kacifántosak a HP nevek franciául. :D Megértelek.

      Talán majd kitalálnak valamit erre a brexites nehézségre... én se értem amúgy. :/

      Törlés
    3. Kacifántosak azok magyarul is és angolul is, de azokat már megszoktam.

      Hát szörnyű, lüke angolok. :(

      Törlés
  3. Milyen érdekes, anno én is belekezdtem a Harry Potterbe franciául, de akkor még csak gimis voltam, és cseppet sem tudam élvezni, hiába ismertem a történetet. Engem megakasztott az, hogy a mágiára kb. hat különböző szinonima volt, és minden varázslatos dolgot külön ki kellett szótároznom. Aztán, amikor már inkább nyűgnek éreztem, mintsem szórakozásnak, abba is hagytam. Valahogy az idegen nyelvű olvasással még hadilábon állok, meg hát, ciki vagy sem, de én magyarul szeretek legjobban olvasni, mégiscsak ez az anyanyelvem. :)

    Az északi erdő legendáját én is beválogattam az idei VCS-k közé, kíváncsi leszek rá! Dabos-val is régóta szemezek, egyelőre még csak az első részét terveztem be, aztán ha tetszik, valószínűleg apránként úgyis sorra fog kerülni a többi is. :)

    Szerintem képek nélkül is klassz lett ez az összefoglaló - boldog új évet mindannyiunknak! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is magyarul szeretek legjobban olvasni. :) Anno angolos osztályba jártam gimiben, és muszáj volt angolul olvasni, aztán később szépen elhagytam. Mostanában kapok rá újra, leginkább a be nem fejezett sorozatok, magyarul soha meg nem jelenő könyvek miatt.

      Az északi erdőt nagyon szerettem, épp ma vettem meg a 3. részt, remélem, nem okoz csalódást. Dabos meg... hát, az első két részt imádtam, de ez a befejezés! Na, de nem mondok semmit, majd meglátod, neked hogy jön be. :)

      Köszönöm! Szeretek amúgy képeket válogatni, de nem mindig van időm és kedvem hozzá. BÚÉK, BÚÉK! :)

      Törlés
  4. Engem is zavar, hogy ha nem tudom 'tisztán' zárni az évet, sőt az egyes hónapokat is :D Idén mégis átfolyt egy könyv, de nem görcsltem rajta (csak kicsit :D)).
    A Tükörjáró 4. nálam is az év (2020) csalódása, de remélem ír még mást is, ami tetszeni fog - addig is újraolvasom majd az első két részt, max 3-ig :D
    Nálam a meseregények - mesék lopóztak vissza az olvasmánylistámba, ahogy nálad az ifjúsági regények :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdekes dolog ez, vajon miért zavarhatja az embert?
      Én is remélem, vagy hátha olvasói nyomásra ír folytatást. Ez így meh.
      Azok is jók. :) A meseátiratokat nagyon szeretem amúgy.

      Törlés