Keresés ebben a blogban

2017. október 5., csütörtök

Jó marketing - rossz marketing

Tadám! Újra témázunk! Jó pár hónapot kihagytunk, de megjött a kedvünk, szóval megint itt vagyunk. :)

A téma, amit megszavaztunk, a jó marketing - rossz marketing, azaz mitől harapunk rá egy hirdetésre, vagy mitől futnánk legszívesebben az ellenkező irányba. Persze, most elsősorban a könyvek tekintetében.

Mikor gondolkodni kezdtem, hogy mit is írjak, rájöttem, hogy vidékiként úgymond "hátrányban" vagyok (persze, fene tudja, lehet, hogy inkább szerencsém van), mert nem látok reklámokat a metróban, nem tolja magát a képembe egy-egy óriásplakát az utcán, stb., így tájékozódásra marad kb. az internet, meg más olvasók és bloggerek.

Rájöttem továbbá, hogy fikarcnyit sem értek a marketinghez, és hogy jövök én ahhoz, hogy olyasmit kritizáljak, amihez semmi közöm. Na de, mégiscsak a marketing az, ami segíthet eladni egy terméket, és ha magához a szakmához nem is értek, azt azért el tudom dönteni, hogy egy adott marketing fogás hatott-e rám vagy sem. Szóval nézzük meg azt, hogy számomra mi a vonzó, és mi a taszító.

Mi az első, ami megfogja az embert egy könyvben, ha ránéz? Hát a borító! Nem igazán emlékszem, mikor lett számomra fontos a borító, régebben nem emlékszem, hogy különösebben érdekelt volna. Na, de azt hiszem, a megboldogult (ál)szocializmusban (igen, ma már így tanítják a suliban a mai generációnak - álszocializmus) meg előtte nem is volt olyan nagy a választék borító ügyben.

Pl. Jókai Az aranyemberből egy 19. század végi vagy 20. század eleji példányunk van, most nem emlékszem a kiadás évére, de 1896 vagy 1904, valami ilyesmi. Az otthoni példányom borítóját nem tudom megmutatni, mert szétesőfélben volt, és apám beköttette, amit nagyon sajnálok azóta is, mert kapott egy nagyon semleges, semmitmondó, "könyvtári" külsőt, de valami ilyesmi volt:


Azért ez se az ötletes borító mintapéldánya. :DIlyenünk ugyan nincs, de ez is jellegzetes, 1. világháború körüli korszak. Nem tudom, ti hogy érzitek, de számomra van benne valami nyugtalanító és szürreális.


Aztán jöttek a(z ál)szocreál jobb esetben semmitmondó, rosszabb esetben oda nem illő vagy érthetetlen, kriksz-kraksz ábrázolású borítói.

Itt egy egyszerű, letisztult. (Sokan még ma is szeretik ezt a sorozatot.)


És ugyanebből a könyvből egy... izé:


Aztán jöttek a filmes, sorozatos borítók, amiket régen nagyon szerettem, és amivel - úgy tűnik - több példányt lehet eladni, de amiket ma már, lehetőség szerint kerülök. Régen az sem igazán zavart, ha egy sorozat darabjainak nem egységes a külseje, mérete, borítója, stb., de ez ma már nyom nálam a latban, és nagyon rossz marketing számomra az, ha mondjuk, az 1. kötet valami szép grafikájú, a 2. meg filmes borítós. Juj! (Így jártam amúgy A Szellem inasa sorozattal, mikor megvettem az eddig megjelent 3 részt, a 2. rész csak filmes borítóval volt már kapható.) Ez nálam akár meg nem vásárlási ok is lehet.

Nem emlékszem, hogy valaha életemben vettem volna kizárólag a borító miatt könyvet, úgy hogy amúgy semmit sem tudtam róla, de az biztos, hogy egy szép borító nagyon sokat számít.

Itt van például ez: 


Szerintem gyönyörű! Igaz, még nincs magyarul, de komolyan elgondolkodtam a megvásárlásán angolul is, olyan vonzó a borító! De miután elolvastam a fülszöveget, ez a vágyam nyomtalanul elpárolgott... Misztikus köntösbe ültetett romantikus marhaságnak tűnik az alapján.

Ezzel át is térhetünk a fülszövegek kérdésére, hisz egy könyv azzal is felhívhatja magára a figyelmet. Egy jó fülszöveg informatív, de nem spoileres, a lényeget tartalmazza, és se  túl rövid, se túl hosszú. 

Jó fülszövegre számomra példa a Túlontúl:

Mindig az Ördög győz – tartja a mondás Tündérföldön is, ami a mesés Erdélytől a rejtélyes Csallóközig Nagy-Magyarország árnyékvilágaként rejtőzik az ismert valóság mögött. Egykor erős és örökkévaló birodalom volt, de egy bűverejű szerelem feldúlta ember és tündér szövetségét, és az Ördög véghezvitte a lehetetlent: áthatolhatatlan Árokkal kettészakította, ami egynek rendeltetett. Hatalmát egy tiltott csóknak köszönhette, és átkát csakis egy újabb csók törhetné meg – ám a szerelmesek évszázados álomba dermedtek a birodalom két végében, és azóta sem akadt senki, aki át tudott volna kelni az Árkon, hogy segítsen egymásra találniuk.

A megváltó csók egy nap mégis kiszabadul Tündérföldről, útra indul egy utazókönyv segítségével, és végül a Budapesten élő Liliomig jut – ám a tündérmeséken nevelkedett lány nem is sejti, hogy Tündérország sorsa összefonódott az övével. Az utazókönyv varázsa az ő korántsem mesés életét is felborítja, így kettős feladat vár rá: ahhoz, hogy felismerje a mágikus világ sugallatait, neki is meg kell találnia az igaz szerelmet.

A kultikus Boriverzum-sorozat alkotója, Gaura Ágnes ezúttal a magyar tündérmesék világába vezeti olvasóit – a somorjai templomon is túl, az Aranyerdőn, Ezüsterdőn és Rézerdőn át egészen a Csörsz-árok legendájának varázslatos újraértelmezéséig.

Rosszra meg a rossz emlékezetű Shylock a nevem:

HJ nagyon mai regénye az időt kénye-kedve szerint hajlítgatva járja körül, hogy mit jelent apának, zsidónak és kegyelemteljes emberi lénynek lenni a modern világban... A szerző az eredeti darab kevésbé hangsúlyos elemeit - mint az apa-lány viszony - is reflektorfénybe helyezi a zsidó identitás problematikája, az antiszemitizmus, a zsidó-keresztény ellentétek és párhuzamok, ill. a bosszú mellett... A középpontban Shylock mellett, mintegy az ő alteregójaként, az apai szerepben gyötrődő tehetős műgyűjtő, Simon Strulovitch személye áll. Az átiratban az "egy font hús" új értelmet nyer.

Hát igen, fülszöveget írni tudni kell. Ez itt leginkább locsogás a nagy semmiről.

A bloggerek mellett egyre nagyobb teret kapnak a vloggerek is, vagyis a videós bloggerek. Bevallom, nem nézek könyves vlogger csatornákat. Tettem rá pár kísérletet, de nem jött be. Angol nyelvűek között állítólag vannak nagyon jók, de mivel az olvasmányaim túlnyomó többsége magyar nyelvű, nem igazán érdekelnek külföldi csatornák. A néhány magyar nyelvűt azért hagytam abba, mert többek között a vlogger rosszul beszél (nem magyarosan, pösze, stb.), a hangminőség borzalmas, alig lehet érteni, amit mondanak, a mondandója unalmas, a megfogalmazás hagy maga után kívánnivalót, a képi világ gyenge (annyi nekem nem elég, hogy felmutatja az adott könyvet), stb. És gyarló ember vagyok, engem olyasmi is tud zavarni, ha a blogger nadrájából előkandikál a lila alsónadrágja, nincs begombolva egy gomb, vagy főleg nők esetén rettenetes a frizura vagy a smink. Nem mondok konkrét neveket, senkit sem szeretnék megbántani, de ha ismertek jó magyar könyves vlogger csatornákat, ne tartsátok magatokban!

Ami még nagyon tud bosszantani, azok a különböző ajánlások. XY rajongóinak, és hasonlók. Komolyan, ezt törvényileg tiltanám be. "Ha szereted a Harry Pottert, ezt is szeretni fogod." - áll az egyik könyv borítóján. Tényleg? Ne már, erre semmi garancia! Két embert is ismerek, akik HP rajongók, és ez a könyv mégsem jött be nekik. Én már ennek nem dőlök be, vagy mégis? A jelenlegi olvasmányom elején valami ilyesmi áll:

Ha Agatha Christie és P. G. Wodehouse együtt írna detektívregényt, ilyen lenne.

Hazudnék, ha azt állítanám, hogy ez nem befolyásolt kicsit sem, amikor megvettem, viszont igazából nem hittem el. Inkább valami olyasmire számítottam, hogy egy könnyed kis semmiséget kapok, ami meg megvolt. Szóval nincs okom panaszra, annak ellenére, hogy az állítás szerintem nem igaz.

De mi az, ami még rosszabb, mint a förtelmes borító, az elbaltázott fülszöveg, a pösze vlogger, és a hazug ajánlás? Hát a semmilyen marketing. Amikor egyszerűen nem reklámozzák sehogy. Jó, bekerül a hírlevélbe, ahol eltűnik a több könyv között, esetleg felkerül a kiadó Facebook-oldalára, hogy ez is megjelent, de ennyi. Aztán nem fogy, és a sorozat 2., 3., akárhányadik részét már erre való hivatkozással nem jelentetik meg. (A legbosszantóbb, mikor utolsó részeket nem adnak ki... nem is értem.)

És bár azzal kezdtem, hogy nem vagyok marketinges, eljátszottam a gondolattal, hogy mit tennék, ha nekem kellene reklámoznom egy könyvet. Pár ötlet, nem állítom, hogy a legjobbak.

Nyomatnám orrba-szájba a megjelenését, Facebookon, Twitteren, egyéb más platformokon ezerrel és ezerszer. Felhívnám a bloggerek, vloggerek figyelmét, hogy értékeljék, sokan közülük a lelküket is eladnák egy ingyen könyvért (tisztelet a kivételnek, akinek nem inge, ugye...), az értékelések linkjét szintén megosztanám mindenhol (nem találtam fel a spanyolviaszt, van, aki és ahol már így jár el), ez a bloggernek is reklám, kölcsönösen jól járnak. Lehetne nyereményjáték, sorsolás, rajzpályázat, videókészítés, ezer dolog. 

Félreértés ne essék, nem állítom, hogy én jobban csinálnám, és vannak kiadók, akik ügyesen reklámozzák a könyveiket, de még róluk is elmondható, hogy nem mindegyiket. Kiemelnek néhányat, aztán sajnos, vannak a mostohagyerekek, akikre kevesebb figyelem jut. Hogy ennek aztán anyagi vagy más okai vannak, azt lehetne még szálazni. Olvasói szempontból kb. mindegy, én csak annyit látok, hogy a könyvnek, ami tetszett, nem jön a folytatása...

Aki még írt a témában:13 megjegyzés:

 1. sztem a legegyszerűbb előkapni a kalapból a már befuttatott neveket, és azokat odabiggyeszteni a borítóra figyelemfelkeltés gyanánt. teljesen nulláról felépíteni valamit, ahhoz már tehetség kell.
  és sok helyen még mindig nem érzik át a borító fontosságát. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ez biztos, hogy így van. Én már mondjuk, gyanakszom, ha ilyet látok.

   Nagyon nem, pedig egy szép borító nagyon sokat jelent! De amilyen némelyik, egy üres lap többet ér.

   Törlés
 2. Steinbeck nekem nagyon gáz borítóval van meg. Bevallom, a borító eszembe sem jutott, de teljesen egyet tudok érteni :) Meg az sem mindegy, hogy milyen a fülszöveg. Ha a könyvből idéznek, valahogy nem is nyúlok hozzá :S

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nekem ezzel az "érdekes" rajzossal. Amik benne vannak is, te jó ég! A fiam 3 évesen különbeket rajzolt. Aztán arra gondolsz, hogy valami oka csak van, hogy bekerültek a könyvbe, és biztos te vagy a hibás, hogy nem érted eléggé. Pedig szimplán csak rosszak. :D

   Az idézet a könyvből olyan semmilyen. Ötlettelen.

   Törlés
 3. Jó vloggereket még én se láttam még itthon (nem csak könyves témában, bármilyen :D), de valahogy hazánkban mindig később jön be minden. Lesz itt is majd biztos befutott könyves vlogger, csak várni kell rá, addig meg nézni kell a bénábbakat, és max támogatni a fejlődésben. Vagy bekommentálni nekik, hogy vegyetek egy mikrofont, mert bár tétel, de utána ettől minden jobb lesz. Amúgy a borító, a borító szövegezés (hasonlítgatások) és a fülszöveg tényleg nagyon releváns. Sőt! Néha ez elad egy-egy komlplett könyvet, nekem is van ilyen, amit megvettem mert minden jónak tűnt, aztán a könyv maga béna volt.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Reméljük. :) Nekem hiányzik egy jó könyves vlogger csatorna.

   Ezek nagyon is fontosak, épp ezért lenne jelentősége, hogy ezekre is odafigyeljenek vagy még jobban odafigyeljenek.

   Törlés
 4. Szerintem sokan nem értünk a marketinghez, mégis felismerjük, ha valami elég rosszul van marketingelve. És a jót is persze. :) És itt tényleg elég is, hogy mit érzel, hatott-e rád, vagy nem, ahogy te is írod. :)

  Ezen az álszocializmuson megállnék egy percre, ha polizitálnék, de nem politizálok... De köszi az infót, érdekes.

  A Világirodalom remekei :D Jaj, nálunk is ott virítottak a polcon. Nekem semleges. Azok a világháború körüliek viszont valóban kissé szürreálisan és frusztrálóak.

  "Meg nem vásárlási ok", ez milyen szakkifejezés-ízű :D

  Vloggerek: én sem szeretem igazán a magyar vloggereket, és angolokat is csak sporadikusan nézegetek meg. Jen Campbellt bírom, de nem mindenje érdekel. És hát valljuk be: unalmas végignézni a fecsegésüket. Ingerenciád van beleteketrni és tudod, hogy ha mindez leírva lenne, akkor:
  a, összeszedettebb lenne
  b, már rég végigolvastad volna. :D
  Egyébként azt javaslom, hogy egyes könyvekre keress rá, ha érdekel, mert annyira tetszett, vagy épp annyira utáltad, és azokról hallgass meg néha egy-egy (fél)vlogot. :D Úgyis bele fogsz tekerni. :D
  Az Inside my head csatorna amúgy jó, magyar, csak az érdeklődési kör nincs fedésben.

  Az ajánlásokkal kapcsolatban tényleg nagyon egyetértünk.
  És igen, a semmilyen reklám is rossz, elsiklunk néha egy-egy könyv felett, mert mostohán bánik vele a kiadó... Ugyanakkor nagy öröm mégis felfedezni mindenféle előzetes reklám nélkül :) Csak hát nyilván kevesebben fedezzük így fel. :/

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Azt hiszem, épp ez a lényeg, hogy milyen hatással van rád. Készítheti akármilyen marketing szakértő, ha egyszer nem jön be.

   Így szerepelt a nagyobbik fiam törikönyvében. :) A kisebbikében még nem néztem, végül is 6 év alatt akár lehet megint más. :D

   Jaj, azt hiszem, hatnak rám a tömörítő angol kifejezések, azért alkottam ezt. :D Pedig nem valami szép. :/

   Tök igazad van a vloggerekkel kapcsolatban. Ez jó ötlet, hogy egy konkrét könyvre keressek rá. :)

   Csak az a baj, hogy a mostoha sorsú könyveknél aztán lehet hivatkozni a kevés eladott példányszámra, te meg ott állsz egy újabb félbehagyott sorozattal...

   Törlés
 5. Na most azoknak a blogerekenk a véleményére, akik a lelküket is eladnák egy könyvért, nem sokat lehet adni. Ez persze sok kiadót nem érdekel, de akkor is... :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. De mégis adnak... :) Aztán ha az embernek már van egy kis tapasztalata, rájön, hogy nem kell rá adni, viszont addig eltelhetnek akár évek is.

   Törlés
  2. sok kiadó is eladja a lelkét a pozitív értékelésekért... :D

   Törlés