Keresés ebben a blogban

2024. január 25., csütörtök

Sorozat (nem?) ajánló: Az agyafúrt vagány

Nem tudom, van-e még ember (jó, egyről tudok), aki manapság elolvassa az Oliver Twistet (vagy ahogy az én gyerekkoromban hívták Twist Olivért), de az Agyafúrt Vagány onnan lehet ismerős. Én olvastam ugyan, még gyerekként, de bevallom, nekem teljesen kiesett, pedig ő volt Fagin egyik kis patronáltja, tolvaja, sőt, talán a legfőbb, legügyesebb. Nos, az ő karakterére építették ezt a sorozatot, de nem kell aggódni, ha nem ismered az eredetit, akkor is élvezhető.

Már 15 év telt el a könyv ideje óta, és az Agyafúrt Vagány, civil nevén Jack Dawkins most orvos, és Ausztráliában él, a történet kezdetén pedig oda érkezik egy fegyencjárattal nem más, ming maga Fagin, akiről Jack vagy ahogy Fagin hívja, Dodge (gondolom, az eredeti the Artful Dodger rövidítéseként) azt hiszi, rég meghalt. Jack megmenti Fagint attól, hogy egy chaingangbe kerüljön, aminek nem tudom, mi a magyar neve, bilinccsel és lánccal összekötözött eliítélteket jelent, akiket így, egymáshoz láncolva dolgoztattak, és hát nem volt épp egy életbiztosítás így élni. Akik ebbe kerültek, azok nem éltek túl sokáig. Jack a szolgájának fogadja Fagint, így nem viszik el kényszermunkára.

Fagin persze nem tudja megtagadni önmagát, és rá akarja venni Jacket, hogy ott folytassa, ahol 15 éve abbahagyta, miközben a férfi meg csak sebész akar lenni, és megszabadulni a múltjától. Jack márpedig nem is akármilyen sebész, a kor viszonyaihoz képest az egyik legügyesebb.

A férfit jó vagy rossz sorsa összehozza a kormányzó idősebbik lányával, Belle-lel, aki szintén sebész szeretne lenni, ami 1850 körül gyakorlatilag lehetetlen volt egy nő számára. A szokatlan páros végül eleinte kényszerűségből gyógyít együtt, később Jack már szinte egyenrangúnak tekinti a lányt, és borítékolható, hogy lassan más is kialakul köztük. (Azért néhol elképesztő volt az a magabiztosság, amivel ezek ketten műtöttek, itt párszor azért nem éreztem hitelesnek az eseményeket, de még belefért.)

Nyilván Fagin is folyamatosan mesterkedik közben, nem beszélve más mellékszereplőkről, szóval a sok bonyodalom és mindenféle szédületes baromság garantált. Van a sorozatnak egyfajta parodisztikus, humoros vetülete, amitől talán könnyebben fogyasztható lesz, ugyanakkor a felszín alatt egészen szörnyű dolgok folynak. Először is elborzasztóak a kor higiéniás körülményei. Jack meg a többi sebész csak úgy beesik az utcáről, és átöltözés, bemosakodás nélkül nekiesnek a műtétnek. Fertőtlenítésről, altatásról még épp csak kezdenek hallani, ahogy baktériumokról, mikrobákról is. Bőségesen vannak műtéteket ábrázoló, jó véres jelenetek, csak győzze az ember gyomorral.

Aztán ott van még a vérszomjas Gaines kapitány, afféle rendőrfőnök a városban, akinek nem sok kell ahhoz, hogy felakasztasson kb. bárkit. Ebben a sorozatban hullanak az emberek, mint a legyek, vagy a műtétek, vagy Gaines miatt. Ott van még Darius is, akinek igazából nem tudom, mi a foglalkozása vagy rangja, de nagyjából büntetlenül megtehet bármit. Ott van még Belle apja, a kormányzó, aki jóindulatú, de nem igazán van fogalma arról, hogy mi is folyik a gondjaira bízott városban (vagy területen? nem hiszem, hogy egy szem városnak külön kormányzója lenne), az anyja, aki valójában hordaná a nadrágot, ha abban az időben erre lett volna lehetőség, és a húga, a szintén eltúlzottan ábrázolt Fanny, akinek az egyetlen célja az életben a férjhez menés, ahogy azt abban az időben elvárták a lányoktól, de aki nem mehet férjhez mindaddig, míg Belle férjhez nem megy, aki viszont, mivel sebész szeretne lenni, sorra utasít el mindenkit. (A végére erről, hogy ő fiatalabb, és ezért nem mehet férjhez, mintha elfeledkeznének.) És még fel lehetne sorolni sok más szereplőt, a szintén kissé parodisztikus papot, a mindenféle zsiványokat, kocsmatöltelékeket, a bordélyház vezetőjét, és igencsak szőrmentén, de egy kicsit bemutatják a bennszülötteket is, ők nem parodisztikusak, de erősen a társadalom margóján élnek, nem is feltétlenül tisztességes módszerekkel keresve meg a betevőt. És még nem beszéltünk a kicsit ügyefogyott, apró termetű kínairól, hogy minden főbb náció és társadalmi réteg képviseltetve legyen.

A sorozat alkotói gondoltak egy merészet, és megfordították a Twist Olivérben felvázolt alaphelyzetet, és most Jack a tolvaj múltjától megszabadulni igyekvő, többé-kevésbé tisztességes életet élő sebész, Fagin pedig, ha nem is épp pozitív figura, de egy szerethető svindler, Oliver meg a gonosz kiskölyök, aki miatt Jack/Dodge és Fagin olyan sokat szenvedett. Ebből mindből aztán lett egy szórakoztató, helyenként kimondottan izgalmas történet, mindenféle kiszámítható és váratlan fordulattal.

A sorozat mindössze 8 részes, és részben lezárt, de simán folytatható, remélem, fogják is, bár még semmit sem hallottam erről.

Nem ajánlom, ha nem bírod a véres részleteket, elsősorban műtétek formájában.

Ajánlom, ha szereted a kicsit humoros, szórakoztató, de azért elgondolkodtató, kosztümös kalandfilmsorozatokat.

10/7,5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése