Keresés ebben a blogban

2020. augusztus 23., vasárnap

Dr. Isabella Wentz-Dr. Marta Nowosadzka: Hasimoto-betegség

Az ember ilyen könyveket szerintem akkor olvas, ha valamilyen formában érintett, nos, én azok közé tartozom, akik ebben a betegségben szenvednek. Nem olyan régen tudtam meg, még nincs egy éve sem, és - bár nem bántanék meg egy orvost sem - a magyar egészségügyről azért sokunknak van nem épp pozitív tapasztalata, és esetemben is addig terjedt a dolog, hogy felírták a hormongyógyszert. Eléggé elítélendő módon nekem ennyi nem elég, és kutakodni kezdtem. Elolvastam ezt a könyvet, de nem voltam vele maradéktalanul elégedett. Egyrészt maga ez a szellemi vezető dolog fura volt, nem tudom, higgyek-e az ilyesmiben vagy sem, másrészt az első kb. 150 oldal arról szólt, hogy mindennek az oka az Epstein-Barr vírus, amit egy mondatban is le lehetett volna írni, és ami nekem azért kicsit vérszegény volt, így aztán nagyon megörültem, mikor láttam, hogy megjelent ez a könyv. Igaz, megszólalt a fejemben a vészcsengő az alcím olvastán (Pajzsmirigybetegek kézikönyve a gyökeres életmódváltáshoz), mert az ilyesmi azt szokta jelenteni, hogy azonnal, de rögtön hagyjak fel minden olyan étel fogyasztásával, amit eddig megszoktam és szerettem, de szerencsére ezúttal feleslegesen aggódtam, de erről majd később.

A szerzők, de elsősorban Isabella Wentz, akinél sajnos, egészen fiatalon kialakult ez a betegség, először alaposan végigvezetik az olvasót a pajzsmirigy működésén, betegségén, a Hasimoto-betegségen, az autoimmun betegség mibenlétén. Külön tetszett, hogy minden fejezet végén van összefoglaló a főbb tudnivalókról, mivel a fejezetek azért elég tömények voltak nekem, a sok idegen, orvosi szóval. Tömények, de érthetőek, olvasás közben tökéletesen megértettem mindent.

Arra jutottam, hogy az okok között kb. ott van minden (az Epstein-Barr vírus is, de bőven nemcsak az), így aztán ember legyen a talpán, aki ki tudja védeni. Modern, egészségtelen életmódunk termékeny táptalaja minden vacaknak. Az okok után megtudhatjuk azt is, hogy mi minden lehet még a következménye a betegségnek. Elárulom, jó sok minden. Olvasás közben azért felmerült bennem egy s más. Nem tudom, Amerikában hogy van, de attól tartok, ha beállítanék az orvosomhoz azzal, hogy szerintem alacsony a lúgos foszfatáz szintem vagy nem jól működik a mellékvesém, mit kapnék... Nem biztos, hogy azonnal vizsgálatra küldenének, előfordulhat, hogy máshová...

Még a könyv elején azzal kecsegtetnek, hogy az orvostudomány mai állása szerint gyógyíthatatlan Hasimotót vissza lehet fordítani, és a könyv 2. felében ehhez kapunk részletes útmutatót. Táplálkozási tanácsok, méreganyagok, intoleranciák, táplálékkiegészítők, mindenféléről szó esik, de szerencsére semmi sem erőszak, hogy úgy mondjam. Lehetünk magunkkal türelmesek, egyszerre elég, ha egy-két dolgon, és szép lassan, fokozatosan változtatunk. Pl. glutén és laktóz. Én ezt eddig felesleges hóbortnak tartottam, de kezdek lassan másképp gondolkodni. Azt nem tudom, hogy tényleg árt-e, ha ezeket eszem, de majdnem biztos vagyok benne, hogy attól bajom nem lesz, ha kihagyom. Ami még szerencse, hogy manapság azért már elérhetőbbek a glutén- és laktózmentes termékek, pár éve-évtizede egy ilyen étrend jóval nagyobb gondot okozott volna, elérhetőbbek az egészséges táplálékok, étrendkiegészítők stb.

Mindenesetre rendkívül sok mindenre kell figyelni, ami azért nem egyszerű, így nem kis feladat ez az egész életmódváltás. Nem is lehetetlen, úgy látom, és a fokozatosságot betartva megoldható. Rájöttem, hogy egy halom mindent kellene szednem, adott mennyiségben, ami egy normál multivitaminban nincs meg, és elgondolkodtam, hogy milyen jó lenne, ha be lehetne menni egy gyógyszertárba, és azt mondani, keverjenek össze egy olyan készítményt, amiben azok és akkora mennyiségben vannak, amikre nekem épp szükségem van. De ez még a jövő zenéje.

Részletes táblázatok vannak arról, hogy mit jó enni és mit nem, hogy mi ártalmas, hogy miket kellene szedni, és hogy egyes élelmiszerek pl. mennyi higanyt vagy jódot tartalmaznak. Szomorú ellentmondás, hogy míg a jód általában jót tesz a pajzsmirigynek, a Hasimoto esetében épp fordítva van, és elképedtem, hogy mi minden tartalmaz jódot. De még ezenkívül sok minden mást is bemutatnak a könyvben, amit itt lehetetlen lenne felsorolni. Pl. hogy még a kozmetikumok, sminkek is milyen mérgezőek tudnak lenni, a tisztítószereken meg meg sem lepődtem.

Mivel a könyv amerikai, így nem tudom, ezek az adatok hazai viszonyokra mennyire pontosak, és a könyv végén felsorolt táplálékkiegészítőket sem tudom nálunk beszerezni. Talán ez az egy, ami miatt hiányérzetem volt, jó lett volna egy kiegészítés magyar adatokkal. De nagy egészében nagyon hasznos könyvnek találtam, egyes tanácsait már el is kezdtem megfogadni. Kíváncsi vagyok, a legközelebbi vérvétel eredménye tükrözi-e majd.

10/9

Az olvasás lehetőségét köszönöm a kiadónak!


4 megjegyzés:

 1. Én most olvasom ezt a könyvet, nekem is ez a betegségem, amire magamnak kellett rájönnöm... Elképesztő a magyar orvosok hozzáállása és érdektelensége, mondom ezt úgy, hogy nagyon közeli rokonom is háziorvos. A Hashimotosok egyértelműen a táplálkozás és a táplálékkiegészítők segítségével érhetnek el javulást, a gyógyszer önmagában nem fog az autoimmun folyamaton segíteni, csak a hormont pótolja. Ehhez képest a rokonom annyit mond a vitaminokra, hogy nem kéne, mert nagy bajt okozhatnak.... :( Sajnos úgy néz ki, hogy magánlaborban kell nézetnem ilyen-olyan szinteket (B12, szelén stb), mert ezeket még endokrinológus sem fogja felírni TB-re, mert az van, amit írsz, hogy a beteg ne okoskodjon, nem tudhat többet a betegségéről, mint az orvos. Hát de. Csak azokat sajnálom, akiknek nincs lehetőségük, eszük és motivációjuk belemélyedni a saját bajaikba, pedig sajnos ez a többség... Nekem abban segít sokat ez a könyv, hogy rávilágít, hogy az apróbb, inkább kényelmetlen, mint súlyos tüneteimet is a Hashimoto okozza és enyhíteni tudom őket. Egyébként én a glutén csökkentésétől energikusabb lettem, nagyon érezhető a különbség, pedig még el sem hagytam teljesen...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Tudod, nekem is magamnak kellett rákérdezni, hogy a vérképemben az a csillaggal jelölt izé, az mi. És akkor derült, ki, hogy valami hormondolog, aztán onnan mentünk tovább.

   Örülök, hogy megerősítettél ebben, amit én is gondolok, és tényleg megdöbbentő, hogy mennyi mindent okozhat ez a betegség. Szép lassan változtatgatok én is az életmódomon, néha mintha már éreznék valami javulást, de aztán fene tudja.

   Számomra pl. az volt az egyik megdöbbentő, hogy a dietetikus 2000NE D-vitamint javasolt, de a háziorvos csak az ezrest írja fel TB-re (ugye, úgy jóval olcsóbb), merthogy elég az... És akkor ez még csak a jéghegy csúcsa.

   Törlés
  2. Hú, hát az 1000NE D-vitamin az kb. a nullával egyenlő. Anyukámnak és ennyit írtak fel, de én pótlom neki... Én pedig október óta szedtem 2000NE-t mindennap mostanáig, kb. 3 hete nézettem meg a szintet és a normál érték alján van (82). Mindenhol azt olvasom, hogy igazán jó kb. a duplája lenne: olyan 150 nmol/l. (Főleg ilyen járványveszélyes időkben...) Én úgy tudom a Bioextra 3000NE-t is fel lehet írni egyébként tb-re, csak biztos könyörögni kell érte.... Tényleg siralmas.

   Törlés
  3. Siralmas hát. Eleve, hogy magamnak kell kideríteni, hogy egyáltalán mit szedjek, mekkora mennyiségben, és hogy mit lehet felíratni, mit nem. Aztán meg ha szólsz érte, hajjaj!

   Köszi az infót, rékérdezek erre a Bioextrára. :)

   Törlés