Keresés ebben a blogban

2015. augusztus 30., vasárnap

Cressida Cowell: Így neveld a sárkányodat - III. Hablaty Harákoló Harald (1. rész)

Már jó ideje szerettem volna elolvasni az azonos című (kivéve az alcímet) rajzfilm alapjául szolgáló könyvet (ill. elolvastatni a fiammal), de csak angolul volt elérhető, ami akkor nem volt opció, de pár hónapja láttam, hogy már magyarul is kapható.

A borítója rögtön megfogott, szép, színes és dombornyomott, szerintem felkelti a gyerekek figyelmét. Mert hát gyerekkönyv ez a javából, méghozzá a jobbik fajtából. Aranyos, humoros, izgalmas, könnyen követhető, olvasmányos. Ámbár 250 oldal, de nagy betűkkel szedve, szellősen, sok rajzzal, fénykoromban simán kiolvastam volna egy délután alatt. Ez most már sajnos, nem megy, de így sem volt több pár napnál.

Apropó, rajzok. A film szemet gyönyörködtető animációja után nekem furák voltak ezek a hevenyészve összedobott rajzok, de később kicsit megszoktam őket. Megszeretni nem sikerült teljesen, de el tudom képzelni, hogy kisgyerekek számára vonzók lehetnek.





A fordítás remek volt, főleg a nevek lefordítását találtam zseniálisnak. Hegyesenköpő Bélhangos volt talán a kedvencem. Egy dolog zavart, az a rengeteg nagybetű, amit én teljesen feleslegesnek éreztem. Nyilván az eredetiből vették át, nem hiszem, hogy a fordító magánakciója lenne. De így tele volt ilyesforma mondatokkal: 
 - Ó, DEHOGYNEM! - sziszegte Primkó összeszorított foggal... - Iszonyúan FÁRASZTÓ ez a gyerek...
Meg: az Ördögien Okos Haditerv, és hasonlók.

Ami viszont nem volt rossz ötlet, hogy amikor a sárkányok (bocs: A Sárkányok) beszélnek, az más betűtípussal van nyomva.

Szó esik még többek között a sárkánynevelés kézikönyvéről (ezen nagyon jót nevettem), Hablaty anyjának melltartójáról (amiben semmi szexualitás sincs, ami gyerekkönyv lévén talán nem meglepő, bár manapság már ez sem feltétlenül egyértelmű, mert egyszerűen nincs könyv szex nélkül már ifjúságiban sem), és még a történet viszonylagos rövidsége ellenére is rengeteg mindenről.

A nagybetűktől eltekintve nagyon tetszett a könyv, és már meg is rendeltem a 2. kötetét. Egyelőre hármat találtam magyarul, de jóval több részből áll a sorozat, remélem, a magyar kiadók "jó" szokása ellenére nem hagyják félbe.

Ha valaki azonban a rajzfilmet várná könyvben, az csalódni fog, ugyanis pár néven kívül (Hablaty, Pléhpofa, Fogatlan, Hibbant-sziget) gyakorlatilag semmi, de semmi egyezés sincs a két alkotás között. Nincs elveszett anya, Fogatlan teljesen más körülmények között kerül Hablatyhoz, de az egész történet teljesen másról szól, mint a film. Nem értem, az eredeti cselekmény miért nem felelt meg a rajzfilm alkotóinak, pedig abból is lehetett volna vicces, izgalmas és látványos mozit készíteni.

10/9,5 (a levonást csak a nagybetűk miatt kapta)

U.i. 1: Ha író lennék, nem tudom, mit szólnék hozzá, ha a művemet megveszik, hogy feldolgozzák, aztán ennyire megváltoztatják. Emlékszem, a True Blood sorozat idején Charlaine Harris azt nyilatkozta, tetszenek neki a változtatások, de nem tudom elképzelni, hogy igaz lenne. Vagy hogy J. K. Rowling tényleg azt gondolta-e, hogy milyen remekül sikerült az Átmeneti üresedés BBC-s sorozatadaptációja a brutális eltérések ellenére...

U.i. 2.: A könyv utolsó oldalán ez áll: "Cressida Cowell Londonban, illetve Skócia nyugati partjainál, egy kicsiny, lakatlan szigeten nőtt fel." Ha egyszer ott nőtt fel, hogy lehet lakatlan? Elég valószínű, hogy nem egyedül élt ott, és nem a vadak nevelték fel, mint Mauglit, tehát ha a családja is ott volt, akkor már nem lakatlan, nem? Vagy mégis?








7 megjegyzés:

  1. :o Még annak idején Giginél olvastam a sorozatról, de ha jól emlékszem, ő angolul fogott bele. Klassz, hogy már van magyarul. .)
    Szerintem az az író, aki eladja a könyvét, az olyan, mintha a lelkét adta volna el. :) A feldolgozások néha csak nyomokban tartalmazzák az eredeti sztorit, amit le kell nyelni. Persze olyat is hallottunk már, hogy kikötöttek bizonyos momentumok köbevéshetőségét. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, én is nála, és azóta vágyom a sorozatra. :)
      A rajzfilm abszolút nyomokban tartalmazza csak a könyvet. Nem értem, miért kellett egyáltalán az írónő könyve ehhez? :D A rajzfilmet is nagyon szerettem, de ég és föld a kettő.

      Törlés
    2. Az ember lánya ezen gyakran elgondolkodik... :) Csak az ötletet vették meg, nem jöhettek volna ki egy ilyen filmmel, még ha mások is nevek, mert ingük és gatyájuk rámegy. Az már ugyanis bizonyíthatóan plágium lenne.

      Törlés
    3. Meglehet, igazad van, bár azt ettől még mindig nem értem, miért nem volt jó az eredeti alkotás, de azt hiszem, ezt talán sosem fogjuk megtudni. :)

      Mindenesetre a könyv nagyon jó, és alig várom a 2. kötetét. :)

      Törlés
  2. Megvették a jogokat, és azt csinálnak amit akarnak :( De ez elég rosszul hangzik, hogy ennyire más lett, pedig ez is milyen jó lehetett volna, eredeti sztorival. Nem ismerem, de hallottam már sokszor róla, és nagyon aranyos mese lehet. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szomorú amúgy, hogy ilyet lehet csinálni. :(

      Nagyon aranyos volt, jókat nevettem rajta, szerintem neked is tetszene. :)

      Törlés
    2. Szerintem is :(

      Fel is jegyeztem magamnak :) Szeretem a jó meséket :)

      Törlés