Keresés ebben a blogban

2017. január 4., szerda

Könyvek az életemben - 2016

Eljött az évértékelők időszaka, sokan már december végén megírják, én több okból is megvártam az új évet, pl. mert reménykedtem, hogy még be tudok fejezni 1-2 könyvet, mielőtt éjfélt üt az óra.

Számok?

Három folyamatban levő könyvem volt, amiből kettőt szinte az utolsó pillanatban kiolvastam. A harmadikra, lássuk be, esélyem sem volt, hiszen az 500 oldalból kb. 170-nél tartottam. A másik kettő is kicsit kapkodós lett így, ha nem lett volna szilveszter, még napokba telt volna, mire elolvasom őket. Csak azért sajnálom, hogy a 3-kal nem végeztem, mert így elértem volna a szép kerek 40-et, de így 39 könyvvel zártam az évet. Ezekből van pár novella, ill. rövidebb könyvecske is.

Más statisztikám nincs.

Az átlaghangulat

Az idei évben is az volt a jellemző, már zsinórban harmadszor talán, hogy nagyon sok volt az "egynek elmegy", közepes olvasmány. Pedig igyekszem egyre kevésbé bedőlni a hájpnak, vagy annak, hogy pl. Shakespeare nevére egyből ugrom, de sajnos, nem mindig sikerül. Talán én választok rosszul, talán tényleg egyre jobban felhígul a könyvkiadás, talán mindkettő, és még más is (hú, ezt sem először írom le), de tény, hogy évről évre jellemző a keserű szájíz, hogy megint alig volt igazán kellemes vagy maradandó olvasmányélményem. Talán az idén biztonsági játékosnak kellene lennem, és olyan könyveket választani, amikben nagy valószínűség szerint nem csalódom.

A kedvencek

Szerencsére azért volt pár nagyon kedves könyvem. Gaura Ágnes Borbíró Borbála sorozatának 5. része sem okozott csalódást, Norbert Winney Sárkányok, farkasok, almák c. könyve kellemes meglepetésnek bizonyult, Böszörményi Gyula Ambrózy báró esetei sorozatát egészen biztosan végig fogom olvasni, még ha nem is éreztem hibátlannak, és Kerstin Gier Időtlen szerelem sorozata volt az, amiről sosem gondoltam volna, hogy ennyire szeretni fogom. De az év kedvence egyértelműen Virág Emília Sárkánycsalogatója és folytatása, a Boszorkányszelídítő volt. Nagyon szerettem még Chris Colfertől A kívánság varázslatot, kár, hogy nyomát sem látni a folytatásnak, a kiadó az oldalukon feltett erre irányuló kérdésemre nem válaszolt. Tartok tőle, hogy egy újabb sorozat, amit majd egyszer angolul folytathatok. 

Ha jól megnézzük, a magyar szerzők évének nevezhetjük. Azt hiszem, egyre jobban csalódom az amerikai egy kaptafára készülő könyvekben. Rick Riordan persze, nem tartozik ezek közé, ő is az a kategória, akitől kb. bármit elolvasok.

Harry Potter: örökké

Harry Potter mániám megmaradt. Kaptunk "8." könyvet és Legendás állatok filmet, amihez megvettem egy képes kalauzt, komolyan gőzöm sincs, hogy miért, mindössze egy csomó kép a filmből, és pár szerény adat (csúnya elírásokkal, pl. Porpetina Porpentina helyett). Emellett kiadták a Titkok kamrája illusztrált változatát, ami egyértelműen a legszebb könyvem volt 2016-ban. Volt még 3 rövid kis e-könyv a Roxfort és lakói titkairól.






Nem minden arany, ami Shakespeare(-utánzat)

Már írtam, hogy Shakespeare nevével nekem sok mindent el lehet adni, így két átiratot is megvettem, A velencei kalmár és a Téli rege feldolgozásait. Akár folytatják magyarul a sorozatot, akár nem, részemről ennyi volt. Semmi nem érhet fel az eredetivel. A Shylock a nevem az év csalódása, még ha nem is olyan módon, mint A néhai Mr. Shakespeare, amitől még ma is ideges leszek, ha eszembe jut. Emezt csak szimplán mérhetetlenül untam. Jelen poszt megírásának időpontjában még nem tudtam befejezni az értékelésemet Az időszakadékról, ami sokkal jobb volt, mint a társa, mégis maradt bennem hiányérzet.

Mese, mese, mese

Míg WS mesternél nem jöttek be az átiratok, a meséknél kimondottan szeretem, ha van benne egy kis (vagy inkább nagy) csavar, A már említett A kívánság varázslat tökéletesen megfelelt ennek a kitételnek, de a Sárkányok, farkasok, almák sem maradt le tőle sokkal. Jodi Picault lányával, Samanthával közösen írott két könyve szemnek és léleknek is gyönyörködtető volt, a gyönyörű borító és belső kialakítás mellett a történet a kisebb zökkenők ellenére ötletes volt, üde és bájos. De mese fronton sem lehet minden tökéletes, A fiú, akit Karácsonynak hívnak az év második csalódása, még mindig nem tudom elfelejteni a szétrobbantott trollfejet és az ezen jóízűen kacagó glimpit, és hiába volt tényleg bájos a könyv második fele, nem tudott kárpótolni az első feléért. Több lelkendező értékelést olvastam róla, és úgy éreztem, hogy nem ugyanaz a könyv volt a kezünkben. Azokat az embereket sem értem meg teljesen, akik ezt a könyvet majd a gyereküknek is fel akarják olvasni. Tényleg földön guruló trollszemmel akarják szórakoztatni őket?

Chanda Hahn Balszerencsés tündérmese sorozata a Grimm-meséket helyezi más megvilágításba, de a remek alapötletet sajnos alaposan elrontja a ya-kban szokásos tini nyafi, a szeretem, de nem szeret viszont, kiközösítenek, szerelmi háromszög, stb. Nem tudom én ezt már átélni, és sajnos, a cselekmény rovására ment. Azért még folytatom, mert az ötlet mégis megéri - legalábbis valamilyen szinten.

Egy kis vegyes vágott: történelem, romantika, fantasy és krimi

A Bernard Cornwell Angolszász krónikák regényciklusából készült Az utolsó királyság c. sorozatot Matthew MacFadyen miatt kezdtem fordítani, de sajnos, a sorozatot nagyon nem szerettem, a 2. évadot már nem vállalom. Ennek ellenére elkezdtem a könyveket, de a 2. rész után be kellett látnom, hogy ez nem az én műfajom.

Luca di Fulviótól A fiú, aki éjjel meglátta a napot szintén keserű csalódás volt. Olyan mérhetetlenül undorító volt, hogy azt hittem, kifolyik a mocsok a lapok közül. Majdnem félbehagyás lett belőle, de a 2. felét kb. csak átlapoztam, hogy lássam, tényleg úgy alakul-e, ahogy sejtem. A szerző másik meglevő könyvét (A lány, aki...) olvasatlanul adtam el.

Az Outlander sorozat 3. részét mondhatni nagyon vártam, hisz a 2. rész olyan cliffhangerrel zárult, ami fenntartotta az érdeklődést. Nem is tudom, ennek a könyvnek mi lehetne a műfaja, az időutazás miatt fantasy, a szerelmi szál és a rengeteg szex miatt romantikus, és a 18. századi események miatt történelmi. Kétségtelen, hogy Gabaldon alaposan utánajárt a skót történelem adott eseményeinek, és hogy érdekesen ír, de azt hiszem, azok, akik akár a könyveket, akár a tévésorozatot nézik, javarészt a skótok miatt teszik ezt, és nekik csalódás lehet a helyszín Amerikába helyezése. Emellett ebben a kötetben kezdett olyan érzésem lenni, mintha a szereplők a gyalogkakukkos rajzfilm prérifarkasára kezdenének hasonlítani. Az égvilágon minden érte őket, ráadásul kb. öt perc nyugalmuk sem lehetett. Ha mégis, akkor mindjárt szexelni kellett...

Robert Galbraith (aka J. K. Rowling) Cormoran Strike sorozatának 3. részét vehettem a kezembe tavaly, és bár kapcsolatunk nehezen indult, most már várom a folytatást, annak ellenére, hogy RG-nek sikerült pár sablont belecsempésznie, amik nélkül szerintem hitelesebb lett volna. Ettől függetlenül nekem a HP marad a szerelem a szerzőtől.

Kifutóban levő műfajok

A ya (young adult), főleg a csajos változata egyre kevésbé köt le, egyre jobban idegesítenek a fentebb már vázolt elemei, a jövőben igyekszem majd kerülni őket. A jó ifjúsági irodalom nem tartozik ide, azt továbbra is olvasni fogom. A fantasy, urban fantasy (uf) sem köt már le igazán. A kimondhatatlan nevű egyének, királyságok, lények, mintha versenyeznének, melyik a megjegyezhetetlenebb. Filmen vagy sorozatban még elmegy, ott legalább arc társul a névhez, de ha már listát kell írni a szereplőkhöz, régen rossz.

Szép borítók

A nyertes valószínűleg a Titkok kamrája illusztrált változata. Emellett igazán bájosak a roxfortos e-könyvek borítói, Pupival meg is állapítottuk, milyen jól mutatnának kis bársonykötéses változatban.
A két Shakespeare-átirat borítója is nagyon érdekes, főleg, ha közelebbről megnézzük, milyen formát rejtenek a levelek. Kár, hogy a belbecs nem ér fel a külcsínnel.


 Tervek 2017-re

Nincsenek. Ha egy kicsit mégis bővebben ki akarom fejteni, akkor jobban választani, amennyire lehet, kerülni a rossz vagy egynek elmegy könyveket, de mi erre a garancia? Befejezni pár megkezdett sorozatot, és lehetőleg nem kezdeni sok újba. Számszerűleg nem tervezek semmit, de jó lenne azért nem menni 30 alá. Szeretnék több időt tölteni olvasással, ha lenne újra olyan idő, amikor feltett lábbal olvasok a fotelban, és nemcsak  pár oldalt tudok legyűrni elalvás előtt. De ha nem így lesz, az sem tragédia, amíg jó könyv létezik, és képes vagyok olvasni, nincs baj.





12 megjegyzés:

  1. :o 39?! Ez igen!
    Nagyon jó kis listát hoztál össze, és elég részletes a poszt is. Érdekes volt olvasni, mert azt persze tudtam, mit nem és mit szerettél igazán, de a meglepiket nem, meg azt sem, hogy ennyi mese volt. :o Irigykedem... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ebből volt kb. 6 novella, 3 szinte novella hosszúságú könyvecske, és egy képeskönyv. :D Ezek nélkül kb. 29-30 lenne. :D
      Majd neked is lesz jobb éved. :)
      Nekem a vécén olvasás bevezetése segített megemelni kicsit a mennyiséget. :D Meg azért tavaly júliusig volt viszonylag sok vonatozás is, bár nem mindig tudtam ott sem olvasni.

      Törlés
    2. :D Gyerekkoromban rengeteget olvastam ott, mostanában visszatértem az ágyba! ;) Megpróbálok korábban lefeküdni, és olvasni. Aztán majd kiderül, hogy sikerül :)
      Jó, de a novellákat is megírta valaki és kiadta! ;)

      Törlés
    3. Én meg fotelban ülve szerettem, de ez megy most legkevésbé. :( Az ágyban meg sajnos, elalszom percek alatt.
      Ez igaz, de novellásköteteket is egynek számolunk ált. :) Jó, ezek különállóan megvehető-letölthető novellák voltak. Képzeld el, egy verseskötet verseivel hogy meg lehetne nyomni a mennyiséget, ha mind különállónak számítana. :D

      Törlés
    4. :o Az csodás lenne, százon bőven túl lennék! :D Ha lenne egy olyan nagy, kényelmes fotel, akkor esetleg... és van kényelem fotelem, de az nem olyan olvasós, tudod, hogy értem :D

      Törlés
    5. Az azért már picit csalás lenne, nem? Egy versszerető ember évi több száz olvasmányt is elérhetne, egy regényolvasó meg... :D

      Én amúgy a fotelben is el tudok aludni, nem gond. :) Néha úgy gondolom, a koncentrációs képességemmel van gond.

      Törlés
    6. Én idén képregényekkel fogok csalni :D Pedig ha a verses dolog előbb eszembe jut... :D

      Szerintem, ha elég fáradt vagyok, akkor én is. ;)

      Törlés
    7. Szuper ötlet. ;) Nem nagyon szeretem a képregényeket, de most, hogy mondod, csábító lehetőség. :D

      Törlés
  2. Na, végre eljutottam ide is. :)) Már olvastam ám aznap, amikor kitetted, de csak telefonon, onnan meg nem szoktam kommentelni.
    Majdnem 40 olvasott könyv, az sok ám. :)) Sose a 150-et olvasókkal hasonlítsd magad. ;) Meg nem a mennyiség a lényeg, de ezt te is úgyis tudod. ;)
    A mobilnézetben egyébként a szövegrészek alatt jönnek a képek, és haláli volt, ahogy görgettem, és jött ez a rezignált: más statisztikám nincs mondat, majd lejjebb ez a kis hmmpff fejet vágó vizsla. :D :D :D Derültem rajta.
    Velem is ez volt, sok "egynek elmegy" meg semmilyen könyv. Idén én is kicsit biztonságibb játékot fogok játszani, eldöntöttem. És nem, vagy alig akarok recit.
    A Legendás állatok képes kalauzt én nem vettem meg, nem is nézegettem. De akkor talán nem is annyira érdemes... A forgatókönyvet viszont igen, gyönyörű! :) Meg még várom depóról a The Case of Beastset is. :)

    Hmm, érdekes, eddig mindenki csak méltatta A fiú akit karácsonynak hívtak könyvet. Tényleg ilyen undi részletei vannak? Lehet, hogy nem is annyira a gyerekközönségnek szánták?

    Remélem jobb könyveket fogsz ki idén, és lesznek kiemelkedő és nagyon jó élmények köztük. Sok, a fotelban feltett lábbal olvasós időt kívánok neked! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Semmi gond, örülök, hogy itt vagy. :)
      Nagyon csodállak, hogy kiszámolgatod azt a sok adatot, de én erre túl lusta vagyok. :)
      Ja, értem, az jó lehetett, mert igazából, ugye, a köv. bekezdéshez tartozik. :D Viccesen jöhetett ki. :)
      Egész tavalyi évben figyeltem, hogy te is a semmilyen és rossz könyvekkel küzdesz. Bízzunk benne, hogy idén ügyesebbek leszünk! :)
      Nem vagyok elégedetlen a 39 könyvvel. :) Csak annak tudnék örülni, ha több időm lenne olvasni (is...).
      Nézegettem én is a forgatókönyvet, de nem is tudom, inkább majd a film DVD-jét veszem meg. Ó, a Case of Beasts gyönyörű lehet, de az most nekem drága. Majd egyszer talán. :)
      Ilyen undi részletei vannak. Nem értem, a sok méltató mit olvasott, hogy nekik nem tűnt fel, vagy mi, mert ez minden értékelésből kimaradt. De, gyerekeknek írták, a stílus, a rajzok, stb., de a gonosz Karola néni meg ez a glimpi egyszerűen nem passzolnak az egészbe, és hiába volt tényleg bájos a 2. fele, nem tudtam neki megbocsátani az elsőt.
      Én is remélem, és hasonló jókat kívánok neked is! :)

      Törlés
    2. Á, nem sokat szöszölök ám a statisztikával. Meg ha meg van nyitva molyon vagy gr-en az olvasásos polc, akkor könnyű benne megszámolni miből mennyi volt. :)
      Bízom benne, hogy idén tényleg jobb könyvek lesznek, de ez nem csak rajtunk múlik. :)

      Majd el szeretném én is olvasni a karácsonyost azért... legalább állást tudok foglalni. :) A gonosz Karola néni egyébként jól hangzik. :D
      A Case of Beastset nagyon rég megrendeltem... már kezdek félni hogy a magyar posta lenyúlta valahol. :(

      Törlés
    3. Sajnos, nem... Könnyű beugrani.
      Hát ha gondolod, eladó. ;) De szívesen oda is adom neked akár. :)
      Ez a Karola néni már annyira abszurdan gonosz volt, hogy nem volt - hogy is mondjam - hiteles. Rászól a fiúra, hogy mit képzel, hogy korog a gyomra? :O WTF?
      :( Remélem, nem, talán csak az ünnepek miatt... Csomagkövető kódod nincs, hogy tudnád, hol jár?

      Törlés