Keresés ebben a blogban

2017. október 24., kedd

Sorozat (nem?) ajánló: Anne (Anne with an E), 2017 - 1. évad

Én az a fajta vagyok, aki nagyon meg tud kérdőjelezni egy remake-et, aztán nagyon tud lelkesedni ugyanzon remake-ért. Mert ami már egyszer jó volt, azt minek újra leforgatni, ugye, ugyanakkor meg miért ne lehetne az a remake netán jobb, vagy mást adó? 

Hevesen tiltakoztam a Büszkeség és balítélet 2005-ös filmfeldolgozása ellen, mert hogy lehetne jobb, mint az ikonikus BBC-sorozat, évekig nem néztem meg, amikor aztán végül rászántam magam, azonnal beleszerettem, és azóta már ki tudja, hányszor láttam. Persze, a BBC-sorozat azóta is etalon, de miért ne szerethetném mindkettőt? (Nem mellesleg avattam egy kedvenc színészt Matthew Macfadyen szemében, aki miatt kezdtem fordítani a Ripper Streetet.) Van aztán, aminek a megnézése után fanyalogva zártam be a lejátszót, pl. az új A hét mesterlövész, ami, ha nincs a klasszikus western, nem is lett volna rossz, de így nem állta ki az összehasonlítás próbáját, vagy a Ben Hur, amiről még ennyit sem tudok elmondani, legjobb esetben is egynek elmegy.

Az Anne c. sorozat új feldolgozását is erősen tartózkodva figyeltem, merthogy lehetetlen, hogy felülmúlja vagy csak meg is közelítse az 1985-ös sorozatot, ugye? De aztán olyan emberek lelkes beszámolói után, akik szintén a 85-ös sorozat rajongói, és mégis meggyőzte őket ez is, úgy döntöttem, teszek egy próbát.

Nem mondom, hogy azonnal megnyert magának, az első részt csak többszöri próbálkozásra sikerült megnéznem, de aztán a többi résszel már nem volt ilyen gondom.

Az elején minden zavart, főleg a Váratlan utazásban is megjelenő azonos karakterek, amit ráadásul nemrég néztem újra, hogy pl. Rachel teljesen más, mint amit megszoktam, idő kellett átállítani az agyamat. De aztán hirtelen feltűnt egy szereplő, akit alig ismertem meg először, mert egy sokkal fiatalabb mása él a fejemben, a Váratlan utazásban Jasper Dale-t alakító R. H. Thomas, aki itt Matthew Cuthbertet játssza, a testvérpár egyik tagját, akik magukhoz veszik a címszereplő Anne-t, és itt már vigyorogtam egy jót, ám valójában a főszereplő kislány lopta be magát a szívembe szinte azonnal. 



Bár Megan Follows nagyon jó volt az 1985-ös sorozatban, Amybeth McNulty viszont pontosan olyan, amilyennek képzelném Anne-t. Vörös copf, szeplős arc, soványka test, csupa kéz és láb, picit összevissza fogak, tökéletes! Nem tudom, a könyvben milyennek írják le, nem olvastam, de szerintem épp ilyennek kell lennie. Nem mellesleg a kislány rendkívül tehetséges, szenvedélyes, lelkes, tele tűzzel és élettel, néha kicsit túljátssza, de még az is jól áll neki. Néha nem is tudtam eldönteni, a szerep kívánja ezt a túljátszást, vagy maga a lány ilyen, mindenesetre belőlem ezek váltottak ki hangos nevetést, mint pl. mikor végre verset olvashat fel az iskolában, és igazi ripacskodás sül ki belőle, miközben patetikusnak gondolja magát, vagy amikor Marilla elmondja neki, hogy a menstruáció bizony évekig eljön minden hónapban, és ahogy felkiált, hogy évekig? Vagy amikor heves és érzelemdús szavakkal kér bocsánatot Racheltől. Ezek mind a humor forrásai.



A történet maga sokkal-sokkal részletesebb, mint a 85-ös volt, ami nem is csoda, hiszen, ha jól emlékszem, nálunk talán 4 részben ment (imdb szerint csak 2 részes...), ennek meg az első évada 7 részes volt, és a végére sincs még közelében sem a korábbi sorozat eseményeinek végéhez, csak néhány hónap, esetleg 1-2 év telhet el, de ezt nem lehet pontosan tudni. Az elején tavasz van, a végén tél. Mivel a könyveket nem olvastam, nem tudom, a sorozatban levő események szerepelnek-e bennük, de itt jóval több, és részletesebb leírást kapunk a történtekről, kissé komorabbá is téve az egész sorozat hangulatát. Jóval több részlet derül ki Anne előéletéről az árvaházban és azoknál a családoknál, ahová kiadták cselédnek. Sokszor elszorult a szívem, hogy egy ilyen kislánynak mi mindenen kellett átmennie pusztán azért, mert olyan szerencsétlen volt, hogy meghaltak a szülei.

Többet tudunk meg Marilla Gilbert apjához való szerelméről, amiről anno nagyjából csak említés esik. Több a haláleset, több az érzelmi leterhelést okozó esemény, nem szeretném lelőni a poént, nem sorolom fel, mi mindenben részletesebb. Talán egy hajszálnyit hatásvadászabb és az érzelmekre jobban alapozó is.

A szereplők ábrázolása is kicsit más, Gilbert pl. amolyan vezéregyéniség a fiúk között, az ő szava kb. szent, felelősségeljes és megbízható fiú, Anne-hez való vonzalma az első pillanattól komolyabb, mint a 85-ösben. Rachel Lynde hamarabb lesz az az elviselhető, sőt szinte már kedves nő, akit jóformán csak a Váratlan utazás végefelé kapunk, ami néhány évvel az Anne után játszódik. Matthew most is aranyszívű, jól ellensúlyozza a kemény Marillát, R. H. Thomas pedig most is félszeg figurát alakít, csak épp  nem dadog. A gyerekszereplők meg gyerekek, ami felveti a szerelőváltás kérdését arra az időszakra, amikor Anne-ből felnőtt  nő lesz.

Emellett nekem nagyon tetszik a sorozat intrója, ami picit könnyedebb stílusú, mint maga a sorozat, de ettől függetlenül illik hozzá.



Nagy örömömre a Netflix már készíti a 2. évadot, amit jövőre nézhetünk meg. Én alig várom.

10/9,5

(Ja, igen, ennek a sorozatnak nincs köze a tavaly készült tévéfilmhez, ahol Charlie Sheen volt Matthew.)




6 megjegyzés:

  1. Én úgy nem szeretem, mikor egy remake-re automatikus fújolás van, hogy de minek... Mert miért ne, mert lehet jó is, sőt jobb is, mint az eredeti volt. :)) Szóval te az én emberem vagy, örülök, hogy tudsz utána lelkesedni is, mert mégis bejön. ;)
    Képzeld, én a BBC-s BB-t még nem láttam a mai napig se... Tudom, tök jó, majd meg is nézem, de nekem a 2005-ös nagy film volt az első BB élményem. :) És mondanom sem kell Matthew Macfadyen ázott kiskutya tekintetébe belepistultam kicsit. :D Keirát is szeretem, szerintem jó színésznő.
    Na de Anne-ről! :) Én olvastam könyvben az első részt, és eléggé Váratlan utazás feelingre számítottam, de nem teljesen azt kaptam, amit vártam, nem volt olyan otthonos, így nem folytattam. A régi sorozatra emlékszem persze, ott is ilyen volt Anne személyisége, szóval passzol a könyvbélihez ha "ripacskodik" kissé meg mindent olyan nagy hevülettel, szenvedéllyel magyaráz és tesz. :) (felnőttfejjel kissé idegesítő egy ilyen gyerek amúgy szerintem :D)
    Jajj, Jasper Dale a kedvencem volt! Tök jó, hogy ő is játszik benne. :)
    Köszi ezt az ajánlást, szerintem én is megnézem az új változatot! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, de jó, hogy te is szereted a 2005-ös BB, meg MM-t! (Borzasztóak ezek a nevek, utálom kiírni. :D)

      Én most kíváncsi lettem a könyvekre, legalább annyira, hogy amik a sorozatban benne voltak, azokban is megtalálhatóak-e.

      Valóban elég fárasztó az ilyen egyéniség, mint Anne, ugyanakkor szeretetreméltó, szeretetéhes és hűséges is.

      Nagyon örülök, hogy sikerült felkeltenem az érdeklődésedet, ha majd megnézed, jól kibeszéljük. :)

      Törlés
    2. Én is mindig úgy megörülök, ha valaki azt mondja ő szereti a 2005-ös filmet, ritkák vagyunk, mint a fehér holló, de legalább tartsunk össze. ;)

      Kíváncsi lennék, hogy tetszik könyvben is Anne. :) Egyébként persze, igazad van, szeretetreméltó is persze, meg értelmes, intelligens, jószándékú. Mégis rendkívül fárasztó tud lenni néha. :D

      Meg fogom! :)

      Törlés
    3. Szerintem meg sokan szeretik. :) Bár talán a BBC-st többen.

      Azt hiszem, legalább egy részt elolvasok, hogy milyen.

      Fárasztó, ez tény, és folyton bajba keveredik, akaratán kívül, de akkor is.

      Törlés
    4. Akkor jó, ha sokan vagyunk, nekem olybá tűnt, imádják szidni a fimet, meg Keirát, meg azt, hogy ugye ez nem a BBC-s... :D

      Törlés
    5. A "BBC-sek" (viccesen hangzik ez így :D) közül szinte senki sem szereti a filmet, és fordítva, ritka az olyan átfedés, mint én, aki mindkettőt szereti. Talán ezért tűnik úgy. Keirát amúgy én se szeretem annyira, de magát a filmet nagyon. :)

      Törlés