Keresés ebben a blogban

2019. június 26., szerda

Két szép, szerelmes könyv... vagyis várjunk csak!

Ismét két könyv egyben, az köti össze őket, hogy mindegyiktől mást kaptam, mint vártam.

Madeline Miller: Akhilleusz dala

Néha, egy-egy értékelést látván elgondolkodom rajta, hogy ugyanazt a könyvet olvastuk-e. Így voltam ezzel a könyvvel is. Hol szép ez, basszus? Az első fele nem más, mint egy romantikus könyv ókori görög, mondabéli környezetbe helyezve, és két férfi között. Ráadásul az a fajta romantikus, amit ki nem állhatok. Patroklosz gyakorlatilag ódákat zeng Akhilleuszról, a húsos szájáról (húsos! könyörgöm, nem lehetett volna egy másik jelzőt találni? telt, vagy tudom is én), a rózsaszín (!) talpáról (mi ez, csecsemő vagy kiscica?) és a gyönyörű, szőke fürtjeiről. Blöe. A könyv fele erre megy el, hosszú időre félre is tettem (ebből a feléből csak a Kheirónnál töltött időszak tetszett), de aztán mégis elővettem újra, és valóban, a trójai háborútól fogva megváltozik a helyzet, áthelyeződnek a hangsúlyok, jóval izgalmasabbá válik, nem a szerelmi szál dominál. A vége aztán szívszorító volt, levegőt is alig mertem venni, és a legvégére pedig tényleg rá lehet mondani a "szép" jelzőt.

Valahogy azt érzem, hogy az írók el vannak tévedve, és azt hiszik, erotika meg ilyen ódák nélkül nem lehet eladni egy könyvet. Szerintem tévednek. Ez a könyv a szerelmi szál nélkül is megállta volna a helyét, sőt, kimondottan jobb lett volna. A 2. felétől látszott meg, hogy az írónő egyáltalán tud írni, addig nekem csak egy ócska ponyvaromantikus volt.

A végéig nem voltam benne biztos, hogy a Kirké érdekelni fog, de ha abban nincs, vagy legalábbis nem ennyire hangsúlyos a szerelmi szál, akkor el fogom olvasni.

Nehéz a pontozás, mert az első fele 10/2, a második meg 10/9. Igazán kár.

Bryn Greenwood: Minden csúf és csodálatos dolog

Ez a könyv úgy vonzott, mint a mágnes, nem tudom, miért, abszolút a komfortzónámon túl van. Pedofília? Brrr. 

A fülszöveg egyrészt az egész könyvet elspoilerezi, másrészt teljesen félrevisz, pedofíliát sugallva. A szó hagyományos értelmében nincs szó pedofíliáról. A két főszereplő szerelme kétségkívül furcsa, sőt, bizarr, nekem nem jött be. 

Nos, nem is tudom, hol kezdjem. Belevágok, aztán lesz belőle valami. Spoilerezni fogok! Ja, és szexről fogok írni, szóval vigyázat! Nos, kérdés, mit tekintünk pedofíliának? Egyáltalán mit tekintünk szexuális aktusnak? Csak a behatolást? Na, de leszbikus szerelemnél sincs, és mégis szex. Szóval, ha férfi és nő között a behatolás a szex, a két szereplő nem szexel, mikor a lány 13 éves. Ha a kézzel való kielégítés az, akkor van szex. És az, hogy 13 évesen kezdi a lány, szimpla szőrszálhasogatás, mivel a 14. születésnapján történik, csak a lány nagynénje kapaszkodik abba, hogy este született, ezért a napközbeni petting még 13 évesen történt. Bah... Kellen el akarja venni Wavyt, úgy tudja, hogy 14 évesen engedéllyel már elveheti, és az apjától meg is kapja az írásbeli engedélyt. Ja, és nagy korkülönbségről sincs szó, kb. 12 év lehet.

Szóval nem valamiféle csorgó nyálú, beteg agyú férfiről van szó, aki megerőszakol egy 13 évest, vagy ráveszi a szexre valamivel. Itt szerelemről van szó, ámbár azt felettébb bizarrnak találtam, hogy egy huszonegynéhány éves férfi beleszeret egy 13 éves lányba. Viszont ha belegondolunk, Júlia 14 volt, mikor Rómeóhoz megy, még korábban meg már a 11-12 éves lányokat férjhez adták. Nem mondom, hogy az jó korszak volt, csak annyit akartam mondani, hogy a szex 13-14 évesen nem olyan régóta számít bűnnek.

Ettől függetlenül én is azt gondolom, hogy 13-14 évesen korai a szex, de a könyv nem reklámozza kimondottan a pedofíliát. Ennél sokkal nagyobb bajnak láttam, hogy a szereplők olyan semmilyenek, se szeretni, se utálni, se drukkolni nekik nem tudtam. Nem olvastam szívesen a szerelmi szálat, de nem a lány kora miatt, hanem mert totál hiteltelennek éreztem. Sokkal jobb lett volna, ha mondjuk, barátság alakul ki köztük, ami aztán felnőttkorban szerelemmé alakul. Ami még furcsább, hogy a lány száll rá a pasira már 11-12 évesen.

Ellenben, ha kihagyjuk a szerelmi részt, egész jó kis könyv lehetett volna. Érdekes volt Wavy élettörténete, szívszorító, helyenként izgalmas, habár az elhanyagolt gyerek-borzalmas szülők téma sem a kedvencem.

Nem mondom, hogy csalódott voltam a végén, de azt se mondhatnám, hogy tetszett. Az egynek elment kategória.


8 megjegyzés:

  1. Bocs, de olyan jót röhögtem Akhilleusz húsos ajkain, meg a "Hol szép ez, basszus?" felcsattanásodon! :D :D

    Hát, nem tudom, valahogy akkor is sok ez a korkülönbség a másik könyvben, főleg ebben a sérülékeny életkorban.. Biztos kisebb lett volna a drámai hatás, ha 16 évesnek írja, akkor én se húzom fel a szemöldököm, de nekem nagyon meredek ez a 13/14 éves kislány és a 26 (?) éves pasas szerelme... Rómeó és Júlia ide vagy oda, én nem örülnék, ha ilyesmit olvasna a gyerekem pl.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy megnevettettelek. :) Na, de ezen a húsos jelzőn még mindig ki vagyok akadva. :D

      12 év korkülönbség nem sok alapból, és senki sem csodálkozna rajta, ha 24-36 az arány, csak mivel 13 éves a lány, ezen kapjuk fel a fejünket. Nem mentegetem, mert nekem is korai, de szerintem ez nem a pedofília reklámozása azért, mint aminek elsőre tűnhet.

      Nézd meg, reea mit írt lentebb, és abban is sok igazság van. :) Nem feltétlenül helyes, de ettől még van ilyen.

      Mindenesetre azt hiszem, egy időre elég a romantikából megint. :D

      Törlés
    2. Igen, reea jól írta, meg a körülményektől, tálalástól is függ, de valahogy olvasni a dolgot - nincs kedvem. Meg az olvasással éltetni sem. :/

      Törlés
    3. Ezt teljesen el tudom fogadni. Nekem is van, amit megírhattak bármilyen jól, akkor sem olvasom el, és kész.

      Törlés
  2. Az első esetben 5,5 az átlag, ami nálam a középszerű alja, de ennek ellenére engem érdekel... Mostanában rámegyek ezekre a felemás, értelmezhetetlen dolgokra. :D

    Bryn Greenwoodról nem is hallottam, de az van, hogy engem ez is érdekel. Úgy érzem, a mai modern kultúra álszent a tizenévesek szexualitásával. Nálunk, és Európa egy részén 14 év a beleegyezési korhatár - ez a legalacsonyabb, Írországban a legmagasabb, ott 18 -, de 14-18 között liliomtiprásról beszélünk. Ugyanakkor a beleegyezési korhatár 12 év, abban az esetben, ha a másik fél is 18 alatt van, és ezt nem is büntetik.
    Szerintem alapvetően ez határozza meg, miként vélekedünk a pedofíliáról. És végre ki kéne húzni a fejünket a homokból, mert egyre több tini kezdi 12-14 évesen. Lelkileg fel vannak rá készülve? nem, de ettől még a hormonok korábban kapcsolnak, és ez ellen nem sokat tehetünk. Sok húszas éveinek elején járó szeret bele 13-15 évesekbe, a lányok általában fejlettebbek, és a korosztályukban a fiúk nagy része sokszor gyerekes még. Voltam olyan ballagáson, ahol minden 14 éves lány 18-19-nek nézett ki, és a legtöbbnek idősebb barátja volt. Jerry Lee Lewis is 23 évesen vette feleségül unokahúgát, az akkor 13 éves volt... Nem állítanám, hogy ez normális, csak hogy van ilyen. :) Na, uff! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen, elnézem nálunk is a lányokat, sok 14 évesről azt hiszem, érettségiző... Van abban sok igazság, amit írsz, és lehet, hogy pont ezért érdekelt ez a könyv, mert kíváncsi voltam, le lehet-e ezt úgy írni, hogy nem a bűn része van kihangsúlyozva, hanem a szerelem. És ugyan nekem pont a szerelmi része nem tetszett, de nem annyira a témája miatt, hanem mert rosszul volt megírva. Ahogy írtam, nem voltam csalódott a végén, de azért valami nagyobb durranásra számítottam.

      Törlés
    2. Azért ez fura, ha azt a témát, ami a feloldozást jelentette volna, nem volt képes kidolgozni. Sőt, aggasztó, nem fura. NA, lehet, alszom még erre ;)

      Törlés
    3. Azt hiszem, követni akarta a többi írót, akik szerint a szerelem leírása ilyen. Fülledt, részletes erotikus jelenetek. És ezzel totál elrontotta - nekem. Rengeteg dicsérő kritika van a könyvről, amúgy. Az a rész is tetszett a végén, mikor a lány már nagykorúként harcol a pasiért. Csak pont a "lényeg" nem fogott meg. :D Na, de szerelmes könyvben nekem nehéz a kedvemre tenni. :)

      Törlés