Keresés ebben a blogban

2014. szeptember 10., szerda

Meg vagyok zavarodva...

Ha ez most egy olvasott blog lenne, jó kis vitákat gerjesztene, amiről írni szándékozom, így viszont valószínűleg néhányan felvonják a szemöldöküket vagy megcsóválják a fejüket, de nem számítok különösebben vad reakciókra. (Aztán ki tudja?)

Előre szeretném bocsátani, hogy alábbi posztban javarészt kérdéseket teszek fel, nem ítélkezem és nem áll szándékomban meggyőzni senkit a magam igazáról. Erősen szubjektív írás következik!

Az úgy volt, hogy még májusban egy nap olyan szinten elkapott az allergia, hogy nem tudtam dolgozni sem tőle, a szememből folyamatosan (nem túlzok!) folyt a könny és a zsebkendő forgalmazók bevételét jelentősen fellendítettem. Kínomban - mert nincs is gyógyszerem, de szívem szerint nem is szednék semmit - a youtube-on kezdtem videókat keresgélni, amikor épp pár másodpercre kitöröltem a szememből a könnyet, hogy hátha találok valami meditációt, zenét, akármit, amit jó az allergia ellen. Azt éppen nem találtam akkor, de egyik videóról a másikra kattintgattam, és egyre jobban összezavarodtam.

Először is megtudtam, hogy van egy titkos gyógymód, amit eltitkolnak előlünk, ez pedig, hogy zsírt kell enni, azzal kell főzni, nem olajjal! Igen, igen! Mikor gyerek voltam, akkor kezdődött egy propaganda a zsír ellen (mi, mint mindenki más, azzal sütöttünk-főztünk, azt se nagyon tudtuk, mi az az olaj meg a margarin), és olyannyira szokatlan volt az olajban sütés, hogy büdösnek éreztük, és szoktatni kellett magunkat hozzá, úgy, hogy eleinte kevertük a zsírt és az olajat, egyre növekvő arányban az olaj javára. Most meg azt mondják, hogy térjünk vissza a zsírra, mert az olajban transzzsírsavak vannak, ami egészségtelen? Én, bevallom, imádom a hagymás-zsíros kenyeret, így gyorsan meg is ettem két szeletet, jelentősen hozzájárulva ezzel az egészségem megőrzéséhez...

A következő videó szerint több(!) sót kell fogyasztani, és abból is a gyógyszertári változatot, mert a boltokban kapható sókat káliummal dúsítják, ami ugye, akár halálos is lehet, hisz ott van pl. az USA-ban a kivégzésre használt kálium-injekció. Az orvosok által javasolt napi kálium mennyiség pedig  - a videó készítői szerint - már egyértelműen káros az egészségre. A patikai só kilója kb. 500 Ft-ba kerül, szemben a bolti, 60-100-120 Ft-tal... Nemrég megnéztem az egyik nagyáruházban pár só leírását, ahol viszonylag nagy választék van ebből az anyagból. Nem nevezném a "kutatásomat" reprezentatívnak, mivel csak kb. 5 féle sós zacskó hátulját néztem meg, keresve az összetevők listáját, de azok szerint EGYIK SEM tartalmazott káliumot, csak kősót (lánykori nevén konyhasót vagy nátrium-kloridot) és némi csomósodásgátló anyagot. A videó nem kevesebbet állított, mint hogy a patikai só emeltebb fogyasztása szinte minden betegség megszűnését eredményezi.

Majd jött a paleo, avagy ősember diéta, ami tiltja a tejtermékeket, a gabonát és a kukoricát, mondván, hogy az ősember sem evett ilyesmit, mivel tévhit, hogy az ősember termesztett volna gabonát. Nem vagyok szakértő, de én még úgy tanultam, hogy igaz, nem az őskőkorban, hanem az újkőkorban az ősember már készített bronzszerszámokat, és földet művelt, amin gabonát termesztett, eleinte csak a Közel-Keleten, és onnan terjedt el. Ennek már 7 ezer éve! Az még az őskorban volt, ha jól tudom... És hát húst magában? Jó, a rántott húshoz legszívesebben én sem eszek semmit, de mondjuk, töpörtyű kenyér nélkül? Nem üli meg az a hasat? A tejtermékre mindjárt visszatérek. 

Aztán vannak a vegánok, akik semmilyen állati eredetű élelmiszert sem fogyasztanak, viszont egy részük eszik gabonafélét. Állítólag bizonyított tény, hogy a tejtermék egészségtelen, és hogy van tejlobbi, aminek az az érdeke, hogy lenyomja a torkunkon a sok tejterméket, ahogy olajlobbi is, pedig a kókuszzsír sokkal jobb. Amellett, hogy a kókuszzsír sokkal drágább, ez csak nem olyan régóta kapható termék nálunk, dédanyám nézett volna egyet, ha kókuszzsírt akart volna adni neki valaki, hogy azzal főzzön. Igaz, az olajra is. Amúgy meg majdnem 99 évet élt...

Hát én nem tudom, vannak-e ilyen lobbik, de azt igen, hogy a tejtermék, a gabona meg a hús az emberiség több évezredes tápláléka, és most egyszerre azt mondják, hogy ez mind rossz? Lehet, hogy most van tejlobbi meg olajlobbi, de erősen kétlem, hogy mondjuk a középkorban lett volna ilyesmi, aztán a paraszt vagy a jobbágy, már ha volt neki ilyesmije, bizony megfejte a tehenet, vajat köpült, sajtot készített, stb. Learatta a gabonát, lisztet őrölt, kenyeret sütött belőle. Nem lehet, hogy inkább az élelmiszeriparral van a gond? A hormonokkal, mindenféle szennyezőanyagokkal telenyomott tejtermékkel, antibiotikummal tömött állatokkal, génmanipulált gabonával, és nem önmagában az adott élelmiszerrel?

Szeretném hangsúlyozni, hogy mindenki úgy él, ahogy a legjobbnak gondolja, tiszteletben tartom, még akkor is, ha szerintem marhaság. Eszembe sem jutna rábeszélni egy vegánt, hogy térjen vissza a húsevésre, ahogy a török vejem elé sem teszek disznóhúst. 

Nem találtam a fel a spanyolviaszt, nem vagyok mindentudó orákulum, a bölcsek köve sincs a birtokomban, úgyhogy nem fogok itt és most igazságot tenni. Tisztában vagyok vele, hogy mindenkinek megvannak az érvei, amiért azt eszi (vagy azt nem eszi), amit, és ha valaki a paleótól vagy a veganizmustól érzi jól magát, táplálkozzon úgy, én csakis és kizárólag arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy mennyi egymásnak homlokegyenest ellentmondó dologról hallani manapság, és hogy ez mennyire zavaró. Végül is kinek higgyek?

És hogy mi lett az allergiámmal? Rátaláltam erre a... zenének nem mondanám, zajra, ami 2 óra hallgatás után úgy elmulasztotta az allergiámat, mintha elfújták volna.

Egész nyáron tökéletesen karban tartottam vele az allergiát, ha úgy éreztem, erősödik, újabb két óra elég volt, hogy elmúljon. Sajnos, most augusztus vége óta, hogy tetőzik a parlagfű szezon, nem ért annyit, mint korábban, de az előző évekhez képest még mindig sokkal jobb. Persze semmi biztosíték rá, hogy másnak is beválik, de egy próbát talán megér.

4 megjegyzés:

  1. "... mennyi egymásnak homlokegyenest ellentmondó dologról hallani manapság, és hogy ez mennyire zavaró. Végül is kinek higgyek?"

    Ezen én is gyakran eltöprengek, de valószínűleg sosem fogjuk megtudni az igazságot - már ha van egyáltalán.

    Egyébként jó bejegyzés, a "zajt" pedig ki fogom próbálni. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, és mindenki meg van róla győződve, hogy az övé a legjobb megoldás. Mint ahogy mindenki szerint az övé a legjobb vallás. Szerintem nincs egyetlen, abszolút igazság.
      Köszi, és próbáld ki! :)

      Törlés
  2. Ajánlom olvasásra a Kína tanulmányt. Az első átfogó, több ezer ember bevonásával készült orvosi kutatás húsról, tejtermékekről, állományjavítókról, ízfokozókról és a többi. :)

    Mellesleg dédanyáink nem főztek és ettek ilyen szeméttel, és nem is ültek a gépük előtt több órát naponta. A világ megváltozott, környezetszennyezés, iparosított állattartás és a többi. Komplexebb a probléma, mint innen látszik, de igazad van, mert nagyon zavaró. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már hallottam róla, tervben van.

      Tökéletesen igaz, amit mondasz, (talán) jobb bele sem gondolni, mivel etetnek minket. Szomorú.

      Törlés