Keresés ebben a blogban

2023. augusztus 23., szerda

Félévzáró értékelés... vagy háromnegyed... na, szóval egy kis helyzetjelentés :)

Mivel idén kiolvastam a 20. könyvet, gondoltam, írok egy kis helyzetjelentést, hogy is áll most az évem.

Már vagy 3. (?) éve 20 könyvet tűzök ki célul, mert az elmúlt években alig haladtam meg ezt a mennyiséget, sajnos, és rettentő boldog vagyok, hogy még aug. vége előtt meglett ez a szám. Talán 30 könyvig is eljutok idén?

Hogy miért ilyen kevés már évek óta (igen, nekem ez kevés, a 30 fölötti lenne a minimum, amit magamtól elvárnék)? Sok a munka, sok a stressz, kevés az idő, rosszul választok. Szép lassan állok át egy másféle olvasási módra, ami még nagyon képlékeny, és más témákra, másféle műfajokra.

Talán ez segített hozzá, hogy idén több könyvet sikerült kiolvasnom augusztus végére, mint amit egész évre mertem vállalni, de egy tavaszi egyhetes kórházi tartózkodás is besegített (epehólyag-gyulladás, semmi komoly, szerencsére), amikor is 4-5 nap alatt kiolvastam a legfrissebb Cormoran Strike-kötetet, pedig az kb. 1000 oldal, mindenesetre idén - eddig - sikerült sokkal jobban csúszó olvasmányokat választani.

A "gyönyörű" nevű Mid Year Book Freak Out Tag (lánykori nevén félévzáró) kérdéseit válaszolnám meg az alábbiakban.

1. A legjobb 2023-as olvasmányod:

Nehéz dönteni, mert a Koromfekete szív és A vidéki templom titkai is versenyezhetnek ezért a címért. Előbbi volt az eddigi kedvenc Strike-kötetem, nagyon izgalmas volt, és ettől féltem eddig legjobban, az internetes zaklatások, az a sok gyűlölet sajnos áthatja az egész életünket.

A vidéki templom titkai pedig egy végtelenül aranyos, bájos, léleksimogató könyv volt, amit jó volt olvasni, és mikor végeztem vele, a világ szebb helynek tűnt. Pont az ellentéte, mint a fenti olvasmány.

2.  A legjobb folytatás, amit 2023-ban olvastál:

Koromfekete szív.

3. Friss megjelenés, amit nem olvastál, de szeretnél:

Ben Miller: Mesehős leszek. A tavaly megjelent könyve nagyon tetszett, várom ezt is. (Már megjelent amúgy.)

4. Legjobban várt friss megjelenés az év második felére:

Amelia Mellor: A mágikus könyvárus. Tavaly a másik könyve, A világ legnagyobb könyvesháza volt az év meglepetése és legjobb könyve. Ez kicsit kevésbé tetszett, de jó volt ez is nagyon. Kár, hogy a 3. kötet még angolul is csak jövő októberre várható.

Viszont a szerző 5 kötetes fantasy-sorozaton is dolgozik, remélem, az is lesz majd magyarul.

5. Legnagyobb csalódás:

Valérie Perrin: Másodvirágzás. Az elején még tetszett, a közepére már minden bajom volt vele, és már csak tudni akartam a végét, a végére meggyűlöltem, és a lezáráson már csak keserűen tudtam kacagni. Hiteltelen események, szereplők, túl sok szál, logikátlanságok... A szomorú az, hogy kb. mindenki imádja ezt a könyvet, én meg wtf? :O Ilyenkor mindig selejtesnek érzem magam, hogy nekem miért nem jött be.

6. Legnagyobb meglepetés:

A vidéki templom titkai

7. Kedvenc új szerző (debütáló vagy számodra új):

A vidéki templom titkai írója, Tracy Rees, de Ruff Orsolya is dobogós, a Volt egy ház nagyon kedves könyv volt, lehetett volna hosszabb.

8. Legújabb könyves szerelem:

A Harry Potter and the Sorcerer's Stone MinaLima-féle illusztrált kiadása. Gyönyörű és jó volt angolul olvasni a könyvet. Szeretném az egész sorozatot így megvenni és kiolvasni, a 2. már megvan, a 3. idén jelenik meg.

9. Legújabb kedvenc karakter:

Kezia és Billy A mágikus könyvárusból (ami szerintem nem túl jó cím, mert nem a könyvárus a főszereplő, hanem a segédje, Billy, az eredeti angol cím ilyen szempontból sokkal jobb). Szuper párost alkottak, Billy talpraesett kissrác, Kezia meg egy igazán pozitív női hős, erős, okos, helyén van a szíve.

10. Egy könyv, amin sírtál:

Jodi Taylor: Mi baj történhet? Jeanne d'Arc halálának elég hátborzongató leírása meg egy másik szereplő halála nagyon megviselt.

11. Egy könyv, ami boldoggá tett:

A vidéki templom titkai - elég sok kategóriában szerepel. :)

12. Kedvenc filmes adaptáció, amit az idén láttál:

Nem emlékszem...Többet is láttam, de nem tudok egy kedvencet kiemelni.

13. Kedvenc értékelés, amit az idén írtál:

Alig írtam az idén, szóval ilyen nincs.

14. A legszebb könyv, amit idén vásároltál (vagy kaptál):

Méreggel átitatott varázslat - nagyon szép, élfestett könyv.

15. Melyik könyveket szeretnéd elolvasni az év végéig?

Ne vicceljünk, ezt ki tudná felsorolni? :D

De dobogós helyen van A növények és a stressz, Peter Wohlleben könyvei, Zelei Anna: A titkos erdő. A környezetvédelem, biokertészkedés egyre fontosabb szerepet játszik az életemben.

2 megjegyzés:

 1. De jó hogy írtál te is, Bea! :) Örömmel olvastam el mi került nálad a kategóriákba. A kórházi tartózkodást sajnálom, de az milyen jó, hogy így jutott időd egyben, és gyorsan elolvasni a Koromfekete szívet! Amúgy tényleg túl kevés idő, túl so stressz, túlonúl sok "feladat" elintéznivaló állandóan.
  A vidéki templom sok-sok kategóriában való megjelenésének nagyon-nagyon örülök! ♥
  A Másodvirágzás nekem kedvenc lett, de láttam azért már mástól is ellenvéleményt, nem csak tőled, szóval nem vagy egyedül. ;) Nekem meg az Emma Straub könyv, a Holnap ilyenkor volt szörnyű fércmű, mégis úgy látom mindenki agyonra meghatódik tőle. :D :D :D
  Jó lenne, ha esetleg akár zanzasítva is írnál majd a kertészkedős-természetközeli könyvekről véleményt, kíváncsi lennék rá! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm, jó volt írni. :)
   Az (is) volt a bajom a Másodvirágzással, hogy GR-en kb. csak 4-5 csillag van, és elég kevés kisebb. Ha jobban megoszlanának a vélemények, jobban el tudnám "viselni", hogy nem jött be. Persze, mindig van ellenvélemény, még a legimádottabb könyvnél is. Emma Straubot nem ismerem (csak a nevét), de valahogy nem vonz.
   Megpróbálok írni róluk, csak előbb nem ártana elolvasni. :D Valóban mindig van valami feladat, intéznivaló, ami sok időt elvesz.

   Törlés