Keresés ebben a blogban

2023. szeptember 25., hétfő

Környezettudatosság és én, meg még pár más dolog is

Bele is vágok a közepébe, mindenféle különösebb bevezető nélkül.

Takarítás, mosás, mosogatás:

Tavaly-tavalyelőtt kb. minden tisztítószer-mosószer esetén átálltam a Cleanne-re. Öko, a flakonokat vissza lehet vinni, és bedobni az EcoFamilyben található dobozba, vagy ingyen visszaküldeni Packetával. Egészen mostanáig, ugyanis pár hete a cég FB-n bejelentette, hogy nem tudják továbbra is újratölteni a flakonokat, annyira megdrágult nekik ez a lehetőség. Nem tudom, miért kell mindent így elszúrni, igazán jó kezdeményezés volt.

Amit nagyon megszerettem, az a padlófelmosó, a vécéolaj és az extra erős általános felülettisztító. A simát nem használtam, nem tudok róla nyilatkozni. Emellett jó még a kisállat fekhely- és alomtisztító is, bár én csak simán a padlóra szoktam fújkálni, mert a drága kutyuska néha bepisil, de tényleg szagtalanít.

Van egy csomó, ami a teszi a dolgát kategória, de semmi több, pl. kézi mosogató, mosógél.

Enyhe csalódás az öblítő, mert nem visz ki minden szagot, pl. cigiszagot, ahogy ígéri, de azt eddig egy öko vitte csak ki teljesen, a Mosómami egyik gélje, de már nem emlékszem, melyik, talán a zöld flakonos.

Ami viszont egyáltalán nem jött be, az a gépi mosogató. Opálosak maradtak az üvegedények és az evőeszközök, kérdeztem a cégtől, mit lehet ezzel csinálni, hát biztos kemény nálunk a víz (az), tegyek az öblítőtartálybe ecetes vizet. Kipróbáltam, nem lett jobb, végül már tömény ecetet nyomtam bele, úgy sem lett jobb, aztán kevertem az öblítővel az ecetet, az valamit segített, de nem volt az igazi. Nem voltam elégedett, ráadásul, már csak ha kis ételmaradék is volt rajta, nem bírt el vele, gyakorlatilag elő kellett mosogatnom az összes edényt. Hát nem azért van mosogatógépem, hogy kézzel is mosogassak! Emellett maga a mosogatógép is folyton koszos és zsíros volt. Több havi agonizálás után úgy döntöttem, muszáj váltani. Kutakodni kezdtem, hogy mi lenne a jó (ja, még Cleanne előtt kipróbáltam a citromsav-mosószóda-mittudoménmi kombót, felejtős), és két, ár-érték arányban is még megfelelő termékre szűkítettem a kört, a DM sajátmárkás Nature-sorozatából a mosogatógép-tablettára és a Green Emotion (szintén termékcsalád) tablettájára. Amikor utoljára vettem, a Green Emotion 16 db-os 1650 Ft-ba került, a DM Nature 30 db-os meg 1899 Ft-ba.

A Green Emotion óriási csalódás volt, minden edény csupa vízkő lett, amit nem is értek, mert elvileg van benne vízlágyító, de én ettől még teszek a mosogatógép tartályába is vízlágyító sót, akárhogy is, durva volt az a fehér lerakódás minden edényen. Alig vártam, hogy elfogyjon. Ellenben a DM Nature teljesen bevált, elég az edényeket elöblíteni, nem kell előmosni, a mosogatógép nem zsíros, az edények tiszták és nem opálosak. Sajnos, a lerakódott vízkő nagyon lassan kopik le némelyik edényről, ahhoz meg nincs türelmem, hogy mindegyiket egyesével súrolgassam, vagy áztassam ecetbe, vagy mittudomém, mit csináljak velük.

Még egy tisztítószerről. Az azóta már Veszprémben megszűnt Zöld Boltban vettem még az ún. narancsos csodát (ez a neve, narancsolaj van benne), ami amúgy tényleg jó volt pl. zsíros felületekre, de az akkor használt mikroszálas törlőkendőkbe teljesen beleállt, nem lehehett kimosni, azok a kendők teljesen kemények lettek. Újabb adagot már nem vettem.

Higiéniai termékek:

Itt már jó ideje a Piszke Papírtól vettem a papírcsomagolásos vécépapírt, papírzsepit és papírtörlőt, majd miután a veszprémi Feltöltő pontban megjelentek darabra vehetően is (kivéve a zsepit), arra álltam rá. Sajnos, a válság miatt nagyon meg kellett néznem, hogy mennyiért veszek bármit is, ezért a 290 Ft/tekercs vécépapír helyett olcsóbb után kellett néznem, de rá kellett jönnöm, hogy hosszútávon nem járok jól. Az olcsóbból több kell, kisebbek a tekercsek, és hát még ott van az esetleges klóros fehérítés, festék- és illatanyag kérdése. Valamiért hiányzott az illatos vécépapír, pedig erre valójában semmi szükség sincs, ezért párszor vettem azt, de rájöttem, hogy zavar az illatuk.

Szóval vissza fogok állni a Piszke termékeire, ha az ember tud egyszerre egy kicsit több pénzt rászánni, akkor érdemes a webshopból venni, ott kicsit olcsóbbra jön ki, de 25 ezer fölött van csak ingyenes szállítás, ezért érdemes nagyobb mennyiséget venni egyszerre. Ez nekem pl. nem mindig megy. A vécépapír nagy, duci tekercsekben van, nagyon kellemes, puha, erős, nem kell belőle sok, a papírzsepi szintén erős, nagyméretű, vettem olcsóbbat, ami kicsi volt, egy fújás után szétmállik a kezedben, nem éri meg.

Valamiért a Feltöltő Pontban nem lehetett kapni többé a papítörlőt, ezért abból boltit kezdtem venni (amúgy minőségre, erősségre az Aldi sajátmárkás, talán Kokett nevű papírtörlője nagyon jó, de gondolom, nem öko), de a webshopban van, szóval majd betárazok inkább. Próbáltam csökkenteni a papírörlő használatát, és vettem kis textil törlőkendőket, aminek az egyik fele valami pamutféle, a másik fele meg talán frottir, ez van összevarrva, és eleinte szerettem is, de hamarosan azt vettem észre, hogy nem szívja fel rendesen a vizet, és a mosás ellenére is beleáll a kosz, megkeményedik, megmerevedik. Ez a baj egyes dolgokkal, hogy hiába öko meg csomagolásmentes, ha azt a funkcióját nem látja el, amiért megvettem. Ezért megint csak hosszabb agonizálás után visszaálltam a mikroszálas törlőkendőre, ami rendesen felszívja a vizet, és maszatolás nélkül lehet vele pl. a főzőlapot letörölni. Felteszem, ökónak nem nevezhető, lévén poliészter és hasonlók vannak benne.

És egy kicsit talán off, de le kellett cserélni a vécékefét, mert a korábban vett fából készült, lószőrsörtés vécékefe sörtéi teljesen elkoptak, nagyon hamar, alig néhány hónap alatt. Megint csak hiába öko, ha nem jó arra, amire vettem. Ismét némi kínlódás után (mint látható, nem döntök túl gyorsan az ilyen kérdésekben, de amennyire lehet, biztos akarok lenne benne, hogy jól döntök) a szilikonos vécékefe mellett tettem le a voksom, mert az tovább kitart, mint a műanyag (elvileg, meglátjuk, a gyakorlat mit mutat), és a sörtéibe nem ragad bele az "anyag", mint a műanyagba. Az Aldiban vettem 1700 Ft--ért, praktikus kis tálcával az alján, ami külön lecsavarható, így kiönthető az ott összegyűló trutyi, de mivel van egy rés, elvileg el is tud párologni a víz.

Szépségápolás, tisztálkodás:

Ez jórészt off, mert nem vagyok ezen a téren túl öko, ugyanis egyszerűen gyűlölöm a tömbszappant, életem egyik nagy megkönnyebbülése volt, mikor megjelent a folyékony szappan. Hasonló volt a helyzet a ruhazsebkendővel, nagyon örültem, mikor megjelent a papírzsepi, ez a két dolog, ahol, amíg van alternatíva, maradok a kevésbé ökónál, vessetek meg, nem bánom.

Éppen ezért a szilárd sampon, szilárd arctisztító sem jön számításba, próbálom legalább azt nézni, hogy újrahasznosítható legyen a csomagolás, de itt már egyszerűen muszáj, hogy az adott termék tényleg hasznos legyen, betöltse a funkcióját, így a csomagolás sokadlagos szempont. Mégsem vehetek meg egy kézkrémet vagy arckrémet csak az alapján, hogy csomagolásmentes-e.

Mivel téli ekcémám van, ez különösen kemény tud lenni, el sem tudom mondani, hogy hányféle, magát megoldásnak hirdető terméket próbáltam ki. Tusfürdőből kb. bármi jó tavasztól őszig, de eddig semmi sem volt jó télen. Még a dögdrága Bioderma, Eucerin és Uriage sem. Minden fürdés után testápolózás, de a hátamat nem érem el, amihez mindig valaki segítségét kell igénybe venni, ami meg azért macerás, és még így is sokszor volt, hogy napközben is húzódott, viszketett a bőröm a derekamon, a combomon. A kezem annyira száraz, hogy berepedezik, vérzik, viszkető, piros foltokkal van tele. Ez elkezdődik kb. olyankor, amikor a hőmérséklet lemegy 5-10 fok alá, és elmúlik, ha felmegy kb. 10 fok fölé. A vicces, hogy akár naponta is képes változni, ha mondjuk, egyik nap 15 fok van, elmúlik, ha másnap lemegy 5 fokra, megjelenik. Nem, ez nem igazán  vicces.

Nagyon vártam a Cleanne folyékony krémszappanát, amit tusfürdőnek is tudok használni, sajnos, csak valamikor március körül lett kapható, akkor gyorsan vettem is, még elég hideg volt, és amikor kórházba kerültem március végén, épp azt tudtam bevinni magammal. Ötösre vizsgázott, nem kellett testápoló, ami külön jó volt, mert nem lett volna, aki kenegesse a hátamat. És még csak arra sem foghatom, hogy közben április lett, mert pont hogy nagyon hideg volt április elején, éjjel volt akár -6 fok is.

Ami a kezemre jó volt, megint az Aldi sajátmárkás terméke, az Ombia termékcsaládból a Med változat. Van többféle kézkrémjük, de ez vált be. Ilyen szép már nem tudom, mikor volt utoljára a kezem, biztos, hogy évek óta nem. Már úgy értve a szépet, hogy nem repedezett be. Azóta nem is merek mással próbálkozni. Remélem, nem szüntetik be, mostanában nem mindig és nem mindegyik Aldiban kapni.

Egyébként szintén az Ombia márkát használom arckrémből, van egy Q10-es, öregedésgátló nappali és esti arckrémjük, potom 1199 Ft-ért, üvegtartályban (igaz, műanyagtetővel). Hogy mennyire gátolja az öregedésemet, azt nem tudom, de én szeretem, alig van illata (ez nekem fontos, ki nem állhatom az erős illatú arckrémeket), és felkenés után puha lesz tőle a bőröm. Hogy az összetevői mennyire egészségesek vagy ökók, azt nem tudom, de nem is merek utánanézni, mert akkor esetleg le kellene cserélnem, és azt nem szeretném.

Dezodorból is az Ombiát használom, nem érzem magam büdösnek, nemrég vettem egy másikat, Dermaflora márkájút, csak azért, mert volt 20%-os kuponom a Sparba, és hát nem szeretem. Ismét egy termék, ami hiába mittudomén, milyen egészséges a bőrömnek, ha büdös maradok. Ráadásul nem is olcsó.

Esküszöm, nem fizet az Aldi semmit, hogy reklámozzam az Ombiát, de tényleg szeretem. Olcsó, és nekem bevált. Van arckrémből egy pumpás változatuk, hialuronsavas, ezt is kipróbáltam, de nem jött be, rettentő erős az illata, főleg az éjszakainak, de a pumpás megoldás miatt a legaljából nem jön ki a krém, és mivel üveg, még csak fel sem tudom vágni, hogy kikotorásszam.

Dezodorból is voltak ökóbb, csomagolásmentes próbálkozásaim, pl. a golyós dezodor újratöltése, na, ez nagyon rossz volt. Amellett, hogy kb. 10-szeresése került, mint a bolti változat, teljesen szétmarta a hónaljamat. Kipróbáltam még egy kis kockát (valami magyar cég termékei, van többféle, pl. kocka kézkrém, de csak ezt vettem), amivel próbáltam összemaszatolni a hónaljamat, nem volt kényelmes, pici, alig lehet megfogni rendesen, és a végét meg már épp emiatt nem tudod rendesen elhasználni.

Betétek. Gyerekkoromban volt, ugye, a vatta, de anyám mondta, hogy örüljek neki, mert ő még rongyokat rakogatott be, amit ki kellett mosni. Hát nem tudom, mit szólna, ha látná, hogy öko fronton megint ez a trend. Én annak idején örültem, mikor megjelent az eldobható betét, mit sem tudva róla, hogy az mennyire környezetszennyező. Mivel nagyon fiatalon (mármint ahhoz képest, hogy rendesen 50 fölött lenne), már a 40-es éveim elején jött a változó kor, így menstruációs betétre nincs már szükségem, de egy darabig még használtam tisztasági betétet, míg rá nem döbbentem, hogy bizony az is műanyag, és nem bomlik le.

Próbálkoztam a mosható, patentos változattal, de én rettentő kényelmetlennek érzem, ráadásul az egyikről lepattant az egyik patent, ami azt jelenti, hogy kb. kidobhatom, ráadásul nem is olcsók, kb. 2 ezer Ft az a kis tenyérnyi anyag. Majd volt még próbálkozásom a Natracare márkával, ami 98%-ban lebomló, én ezt sem szerettem, úgyhogy gondoltam egy merészet, és elhagytam a tisztasági betétet teljesen. Volt még olyan elképzelésem, hogy veszek tisztasági betétes bugyikat, de 10-15 ezer darabja, ráadásul fazonban, méretben sincs nekem megfelelő. Lehet élni tisztasági betét nélkül, azt hiszem.

Fogkefe. Egy újabb kudarc (?). Bambusz fogkefével fogat mosni rettentő kényelmetlen, kemény, nekem szó szerint sebes lett a szám belül. Próbáltam a cserélhető fejűt, hogy legalább annyival is kevesebb szemetet gyártok, iszonyú hamar, kb. egy hónap alatt elkopott a feje. Havonta cserélgetni sem látom értelmét. (Ebből is Ombiát vettem, nem öko...)

Kert:

Én nem vagyok az fajta, mint Borbás Marcsi (akit végtelenül tisztelek és nagyra tartok!), hogy csalánt áztassak meg ilyesmiket, és így jussak permetléhez, szóval kerestem valamit, ami jót tesz a növényeknek, a talajnak, és nem vegyszer, és így jutottam el a Greenman termékeihez. Nyár óta használom a Floraliát a szobanövényekhez, a karácsonyi kaktuszaim úgy nőnek, mint a gomba, és az Agrót a kertbe öntözéshez. A karós babon onnantól kezdve 15-20 centis termések nőttek, a málna másodtermése sokkal nagyobb és több volt, a paradicsomok szörnnyé nőttek, sajnos, maga a termés, ami a lényeg lenne, már kevésbé sikerült jól. A dobozok PET palackból vannak, vagyis újrahasznosíthatók, de ráadsául még az egyik családtag, talán az apa, nem akarok hülyeséget mondani, műanyagfeldolgozó üzemet működtet, hogy valamennyit visszaforgassanak a műanyaghulladékból.

Az egyik fia gyártja a Greenmant, a másik fia pedig egy tisztítószercsaládot, a Greenbioticot. Nemrég ez utóbbiból is vettem egy sorozattal, hogy kipróbáljam, a mosószer itt sem tudta elvenni a cigiszagot. A kézi mosogató rendben van, a fürdőszobai tisztítót megszerettem, szép csillogó lesz tőle a kád, a mosdókagyló. A konyhai is jó, szépre takarítja a mosogatót és főzőlapot. Az általános felülettisztító egy picit gyengébb, ebből jobb szerettem a Cleanne-t, arra fogok visszítérni, ha ez elfogy.

A mosásnál a törölközőkkel és konyharuhákkal vagyok bajban, mert használhatok bármit, kemények maradnak. Persze, lehet, hogy egy idő után maga az anyag tömörödik úgy össze, hogy már nem használ semmi. Jelenleg a mosáshoz adok citromsavat, mosószódát, magát a mosógélt (most még van egy kicsi a Greenbioticból, de következőnek a DM Nature mosószerét fogom kipróbálni), és még a maradék Cleanne-s öblítőt, és még így is kemények maradnak. Szóvel e terén szívesen elfogadok tanácsot.

Azt hiszem, a végére értem a próbálkozásaimnak, majd jövök, ha lesz valamni új. :) 
(meg időm megírni...)

És most nézem, hogy tiszta ingyenreklám vagyok az Aldinak, de szeretek ott vásárolni.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése