Keresés ebben a blogban

2015. február 22., vasárnap

Nógrádi Gábor: A mi Kinizsink (hangoskönyv)

Hallgatni valót kerestem, ráadásul egy ideje kacérkodom Nógrádi Gábor könyveivel, így akadtam erre a példányra. Erős kétségeim voltak, lévén, hogy ez is MVGYOSZ-os változat, de ezúttal nem akartam eret vágni magamon a szöveget hallva, mert a Gépész névre hallgató felolvasó, ha nem is egyenértékű egy profi mondjuk, színésszel, teljesen elfogadható színvonalon olvas. Többféle hanggal próbálkozik, és a tirpák polgármester meg Kinizsi hangja igazán jól sikerült.

Adva van egy találmány, amivel bárkit vissza lehet hozni a múltból, holtából, ha úgy tetszik, és hogy hogy nem, ez egy csapat általános iskolás kezébe kerül, akik úgy döntenek, nem mást, mint magát Kinizsi Pált hozzák vissza, hogy szembeszálljon a városka magát kiskirálynak képzelő, teljhatalmú polgármesterével.

A történetről nem árulnék el sokat, de a végkifejlet nem okozott különösebb sokkot, viszont az odavezető út igazán szórakoztató volt. Nógrádi jól fogalmaz, fordulatos, hangulatteremtő, kifejezetten mulatságos, és ha eltekintünk az alapállástól, ami azért elég abszurd, szépen ki van dolgozva a történet, a jellemek, a cselekmény.

Különösen tetszett, ahogy Kinizsi megpróbál eltájékozódni, valamilyen szinten beilleszkedni a mai viszonyokba (1990-es évek), és ez okoz pár félreértést, helyzetkomikumot. Megtudunk néhány érdekes dolgot a történelemből, ami nem igazán vagy nem így szerepel a történelemkönyvekben. Tudtátok például, hogy a fekete sereget csak Mátyás halála után nevezték el így? Vagy hogy mi történt Kinizsi halála után a feleségével, Magyar Benignával? 

A könyv másik erőssége a társadalmi viszonyok leképezése a kisvárosra. A hatalmaskodó polgármester, a begyulladt, megfélemlített vagy megzsarolt tanácstagok, a szolgalelkű beosztottak, az idióta, teljesen értelmetlen döntések, amik egy ember vagy szűk embercsoport érdekeit szolgálják, de a nagy tömegekét semmiképp, mind simán átválthatók országos vagy akár világméretű szintre.

Nagyon úgy néz ki, hogy Nógrádi Gábor rajongó leszek, és más könyveit is el fogom olvasni.

Nem állítom, hogy tökéletes, de annyira jól szórakoztam, hogy nem vagyok hajlandó belekötni semmibe. Bájos, humoros, könnyen emészthető ifjúsági regény némi tanulsággal és még a történelmi ismereteinket is gyarapítja.

10/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése